Casual Homosexuell Dating

Menu

Gay Escort

Bordeller i warszawa homo kvinna söker slav

Jens Lapidus är en mycket intressant Svensk författare och jag ser fram emot att läsa fler av hans framtida böcker. Boken läses in av Jonas Malmsjö som gör ett gott jobb, om än lite för förtjust i att försöka skapa en filmnior-känsla som redan finns i böckerna och blir överdriven när han försöker förstärka den.

Arton år var Alexander när han första gången fick.. Arton år var Alexander när han första gången fick föra en egen här i ett krig - vilket han gjorde med enorm framgång. Därför var han redan rutinerad, och vid gott självförtroende, när han som 21 -åring tog över Babylonien efter sin far Filip. Han drog genast ut på ett erövringståg. När han startade var riket stort som Skåne, Halland, Blekinge och Småland tillsammans. På sin dödsbädd, 11 år senare, sträckte sig hans rike från Aten i väster till Indien i öster.

Bland annat hade han lagt under sig det enorma, mäktiga och förmögna Persien. Att Alexander den store var ett unikum är nog känt av alla - även idag år senare. Många har försökt förstå vad som gjorde honom så ojämförbart framgångsrik.

Under sina 11 år av krig förlorade han inte en enda strid. Han var ett naturligt geni på alla de områden en härförare behöver besitta. Strategi, logik, flexibilitet, människokännedom. Han kunde även vara omänskligt hänsynslös och på gränsen till dumdristigt modig. Ofta red han i täten vid anfall och ådrog sig många skador. Bengt Liljegren ägnar största delen av sin bok åt att återge Alexanders liv och gärningar, så som han anser det troligast.

I slutet har han en genomgång av hur olika forskare fått fram kunskap om Alexanders liv och hur dessa i alla tider varit djupt oense om vem han egentligen var. Utsagorna skiftar från ängel till djävul, där Liljegren lägger sig någonstans i mitten - möjligen med övervikt mot djävul. Bengt Liljegrens biografi är både lättillgänglig och engagerande. Samtidigt ger den en kompetent och förtroendeingivande känsla.

Liljegren är noga med att redovisa vad han vet och inte vet. Går källorna isär redovisar han de olika alternativen. Thomas Bolme är en av Sveriges mest rutinerade ljudboksinläsare - som bland annat anlitas när Jan Guillous böcker ska läsas in - och gör här ett utomordentligt bra jobb. På varje uppslag avhandlas en bokstav. Men på många sätt är ”Alfons ABC” mycket oklassisk. Varje uppslag är ett veritabelt kaos av nästanalliterationer, rim, skisser, målningar, tankar, krumelurer, skämt… Jag blir andfådd bara av att räkna upp det.

Varje sida är en bokstavsleksexplosion som skulle varit omöjlig att överblicka om inte ramen varit det mycket strama alfabetet. Varje uppslag – en bokstav. Varje bokstav blir som en behållare i vilken Gunilla Bergström har tömt sin sprudlande, fantasifulla, lekfulla, empatiska hjärna i – för att sedan sätta en ”klart”-stämpel på och inte vidare pilla med.

Så känns det – och för mig fungerar det utmärkt. En inspirerande och energifull ABC-bok som bör få många barn att bli nyfikna på att läsa och skriva. Alfons har olika saker. Och dessa får vi se här Och dessa får vi se här. Detta är en klassisk pekbok för de allra yngsta barnen. Peka, identifiera, få bekräftelse, lär. Boken är på inget sätt unik eller speciell, men är självklart en naturlig inkörsport till hela Alfonsserien - vilket nog är tanken med boken.

Trots att det egentligen inte hänt på riktigt är A.. Trots att det egentligen inte hänt på riktigt är Alfons väldigt stolt över sin bedrift. Han var nämligen kung i ett land - men var ovetande om att hans folk levde i svält och missär. När han så blev uppsökt av några representanter, som berättar att folket marscherar mot honom för att revltera, förstår han att han som kung måste ta ansvar för sitt folks väl och ve.

Och han har ju sin styrkesäck - i vilken medlen finns som kan göra hans kungerike och hans folk lyckliga. Gunilla Bergström fortsätter skriva Alfonsböcker och hittar nya tankeväckande historier som hon förmedlar till barn. Här berättar hon på ett enkelt sätt att med makt följer ansvar och att man blir stolt över sig själv när man tar sitt ansvar. Även om det bara är på låtsas. Detta är inte en av Bergströms bästa, men ändå en av de som är mycket bra.

Alfons har en hemlig vän som heter Mållgan. Det är bara Alfons som kan se honom, och när han inte har någon annan att leka med, så leker han med Mållgan.

En dag leker Alfons och Mållgan tåg, och som skorsten använder de pappas pipa. Vissa företeelser i samhället blir allmän egendom. Direkt när man nämner dom så vet alla vad man talar om. Om någon är en Einstein så är det en smart människa. Är någon Hulken, är han väldigt stark. Och om man säger Mållgan, så menar man en låtsaskompis.

Alfons Åbergs låtsaskompis Mållgan har blivit allas låtsaskompis. Och när jag som vuxen läser ”Alfons och hemliga Mållgan” så blir jag fascinerad över hur det kan ha blivit så. För själva boken är inget vidare. Många av Alfonsböckerna är lysande och en självklar litteraturskatt – men inte den här. I förhållande till flera andra böcker i serien är denna ofokuserad och lam. Ändå är Mållgan ett begrepp som visar att just denna bok haft ett mycket starkt inflytande på flera generationer barn.

Precis som alla andra pojkar så leker inte Alfons.. Precis som alla andra pojkar så leker inte Alfons med tjejer.

Men då räknas inte Milla. För hon gör inte tjejiga saker. Hon hittar på roliga lekar. Hon bygger trädkoja tillsammans med Alfons. Hon kan hoppa från garagetaket. Nä, Milla räknas inte som tjej tycker Alfons.

Men det finns det andra som tycker. För en dag är det någon som skrivit på väggen på killarnas toalett i skolan: I ”Alfons och Milla” är tanken god men en aning för tillrättalagd för att tillfredställa min kräsna Alfonssmak. Det enda som hade kunnat göra boken mer politisk korrekt var om Milla hade haft invandrarbakgrund. Men Gunilla Bergström har i en senare bok. Så med ”Alfons och Milla” blev jag lite besviken.

Alfons har fått en ny fotboll och spelar med den m.. Alfons har fått en ny fotboll och spelar med den med sina kompisar. Plötsligt får Alfons till en riktig långboll och den far iväg, långt bort. Lill-killen springer iväg efter den, men hittar inte den. Alla letar, men bollen är borta. Alfons blir arg på Lill-killen och beskyller honom för att ha stulit bollen. Till slut klipper han till honom på näsan så det börjar blöda. Den natten har Alfons svårt att sova. Han tänker på hur han slog Lill-killen, som var mindre än honom själv.

Och under sängen ligger odjuret och gör att Alfons mår dåligt inom sig. Av en ingivelse började jag läsa om Alfons som ljudbok och fick mig en riktigt intensiv och kort läsupplevelse. Trots sitt korta format hann jag bli så engagerad av Alfons samvetskval och Lill-killens rädsla att jag nära på började gråta. När något som är så kort och enkelt skrivet, berör så starkt - då kan bara få skyhöga betyg från mig. Björn Gustavssons röst är omisskännelig och har följt Alfons Åberg hela vägen från tv på talet.

Och kanske hjälpte Björns fantastiska inläsning till att göra min läsupplevels så stark. Det är så det måste vara. Alfons måste vara 6 år och se världen på sitt sätt. År bor Alfons i ett integrerat förortssamhälle.

Han är bästis med Hamdi vars pappa varit soldat i ett land med mycket sand. Hamdis pappa vill gärna träna alla småpojkarna i att spela fotboll - och tillsammans bygger de ett fotbollsmål.

Men när Alfons nyfiket frågar Hamdis pappa om hur det var när han var soldat svarar han: Det ska vi inte prata om nu. Och dom bygger ett fotbollsmål. Fascinerad är jag över Gunilla Bergströms fingertoppskänsla. Hon fortsätter ta pulsen på samtiden ur 6-årige Alfons perspektiv. Många försöker berätta historier om integration, flyktingar och krig – men ofta blir det bara krystat, konstruerat och tillrättalagt. Men i ”Alfons och soldatpappan” får en historia om en liten myra, och ett fotbollsmål som byggs, mig att förstå så mycket och håren på mina armar att resa sig,.

Alfons tycker om olika saker. De sakerna får vi se.. De sakerna får vi se här. Alfons har många olika sätt han kan se ut på.

Arg, rädd, glad, klurig, nyfiken. När Alfons ser sig i spegeln förundras han över hur olik han kan se ut. Idén känns tunn att basera en hel bok på. Som idébok är "Hur långt når Alfons? Men satt bredvid den boken har denna bok ingenting att komma med.

Med höga förväntningar om vad Claes Eriksson skull.. Med höga förväntningar om vad Claes Eriksson skulle kunna prestera som textförfattare gav jag mig i kast med "Alster - en stunds texter". Boken innehåller en uppsjö av dikter, kortnoveller, sketcher, kåserier, tankar mm.

Allt i en salig blandning - på olika sätt präglade av Erikssons sprudlande kärlek till ordlekar och underfundigheter. I det stora hela blev jag dock besviken. I min mening består bokens texter till största delen skräp. Många alster känns framkrystade utan någon baktanke, omtanke eller mening. Men sedan finns det andra som förmedlar den känsla jag hade hoppats på, och väntat mig av Claes Eriksson. Korta, kärnfulla – talangfulla – texter.

Och det är märkligt med tanke på hur han i förordet till boken ursäktar sig för att han alls skriver en bok, då han inte vill vara pretentiös.

Så låt bli då. Han har skrivit texter som skulle räcka till en tjock bok värd en femma. Denna samling får dock, i sin helhet, betydligt lägre betyg. Anne Franks dagbok är en av förintelselitteraturen..

Anne Franks dagbok är en av förintelselitteraturens mest kända böcker. Den har varit vägen till förståelse för tusentals ungdomar som kunnat identifiera sig med den unga Annes vardagsproblem, med andra världskrigets fasor som en mörk fond i bakgrunden. Anne Franks dagbok är vare sig mer eller mindre än just en dagbok - direkt från verkligheten. Tyvärr blev det aldrig så. Anne Frank blev till slut ännu ett offer för nazisternas utrotningar av judarna och boken gömdes undan och letades slutligen fram av hennes far efter kriget.

Därefter publicerades den som just en dagbok – om än något censurerad av fadern. Den version som trycks numer är dock ocensurerad. I dagboken får vi följa Anne när hon går från att vara en bekymmersfri och tämligen bortskämd gymnasieflicka till en judisk flicka som gömmer sig från nazisterna tillsammans med sin familj. Hon ställs inför en helt ny verklighet som omstöper hela hennes väsen. Ändå är hon fortfarande en tonåring som försöker frigöra sig från sina föräldrar.

I över två år lever hon tillsammans med sin familj och några andra judar – i ett dolt rum i pappans fabrik. I dagboken skriver hon om slitningar mellan henne och föräldrarna - i det som egentligen är normal befrielseprocess, men som under rådande omständigheter intensifieras. Trots allt är Anne Frank en ung flicka som när sina drömmar, blir kär och lär känna sig själv – precis som alla andra flickor, både före och efter andra världskriget.

Och det är väl därför boken blivit så omåttligt populär. Gunilla Rör läser in boken med en gestaltning som jag tycker fungerar bra.

Hennes späda röst känns mycket trovärdig för en flicka i tonåren. Vid förra sekelskiftet var satirtecknandet något n.. Vid förra sekelskiftet var satirtecknandet något nytt och fräscht. Och att teckna serier hade man tidigare nästan bara kunnat se i form av "The yellow kid" i en amerikansk tidskrift. OA skapade med sin "Mannen som gör vad som faller honom in" Sveriges första serie, i den bemärkelsen att samma karaktär återkommer i upprepade serierutor.

Han blev även hågkommen för sina betraktelser kring dåtidens politik och teknikens framfart. Både då och senare betraktades han som en nytänkare, humanist och genialisk satiriker. I sitt förord försöker han även ge en kortare biografi som ska fånga den oro AO kände inför det nya århundrandet och den teknik och de nya strömningar som drog in överallt. En tid före sitt självmord hade AO i uppdrag att illustrera vad som hände i ett militärt förband - och i kontakten med alla nya vapen som tagits i bruk och hur hästar behandlades i det militära, förmodar man att detta - efter flera års oro och ångest - till slut puttade honom över gränsen.

Att kanalisera sin ångest via sina illustrationer räckte inte längre. Så den 28 november tog han sitt liv där han först skar upp sina vrister och sedan sköt sig. Med hundra år på nacken har den tidsanda som gav AO inspiration och ångest bleknat bort och många av de teckningar och skämt som presenteras i boken känns ganska intetsägande.

Dock får jag en känsla av att AO tillhör de genier som känns mediokra idag för att de var med och skapade normen. För att se genialiteten bör han betraktas utifrån sin tid. Han bör jämföras med dåtidens norm och hur hans tänkande och arbete skiljde sig från och sedan förändrade denna.

Utifrån Helmer Långs glorifierande av hans verk förstår jag att så var fallet - men själva illustrationerna förmedlar inte detta. Ett mer tillfredställande verk för dagens läsare hade varit om varje illustration sattes i ett dåtida sammanhang.

Det skulle visserligen vara att förklara skämt - men det skulle behövas. Jag kanske inte skulle uppskatta komiken då heller, men jag skulle kunna uppskatta geniet. Nu kändes det mer som en omotiverad geniförklaring. Och jag tror inte det är omotiverat att geniförklara AO - men jag skulle velat förstå varför. Boken sattes ihop till AOs årsdag om han blivit år i stället för 29 och kanske har de 30 år som passerat sedan dess föråldrat teckningarna ytterligare - så kunde man kanske fortfarande förstå och se det jag missar idag.

Så på samma sätt som man bör betrakta AOs verk utifrån hans samtid, bör man i ärlighetens namn även bedöma Helmer Långs sammanställning utifrån hans samtid. Men utifrån min samtid får boken en trea - då den gjorde mig sugen på att ta reda på mer och försöka förstå genialiteten. Den femte maj dömdes Paris Hilton till 46 dag.. Den femte maj dömdes Paris Hilton till 46 dagars fängelse av vilka hon bara avtjänade 23 för att hon kört rattfull. Många förfasades över att hon skulle behöva sitta i ett fängelse tillsammans med vanliga, förhärdade brottslingar.

Andra förfasades över att hon kom så lindrigt undan - att de previligierade alltid ska särbehandlas. Hade Paris Hilton levt i slutet i talets Paris, hade hon varit själsfrände med drottning Marie-Antoinette och haft Axel von Fersen som älskare. Och Axel von Fersen skulle varit en av de som skulle skrikit högst när Paris Hilton låstes in av den smutsiga och burdusa pöbeln. Ungefär så uppfattade jag Herman Lindqvists utmärkta porträtt av Axel von Fersen.

En av sin tids jetsetare. En som tar det för självklart att han och hans likar är previligierade och är mer värda än andra. Axel von Fersens karriär börjar när han som mycket ung åker räkmacka genom Europas kungahus och får knyta kontakter med de största.

Tyvärr korsas hans spikraka karriär av den Franska revolutionen och den olyckliga kärleken till drottning Marie-Antoinette vars skydsling han var.

På äldre dar får han även stifta bekantskap med den unge spolingen Napolion och drar sig sedan tillbaka som en tvättäkta aristokrat med hedersuppdrag i den Svenska regeringen. Men lika previligerat som hans liv och karriär var - lika ovärdigt och förnedrande var hans död. Oskyldigt anklagad blev han misshandlad till döds och förnedrad på Stockholms gator. Herman Lindqvists tecknar en övertygande biografi över von Fersens liv. Stundtals får jag känslan av att Lindqvist vill hylla och sprida ett overkligt skimmer över hans bragder - men lika ofta får jag känslan av att Lindqvist driver med von Fersen.

För ofta framstår han som både inbilsk, löjlig och fåfäng. Och sanningen var självklart att han var allt detta. Han var en fåfäng hjälte. Han var faktiskt nära att rädda det franska kungaparet undan döden i en våghalsig räddningauktion.

Och han var med i det avgörande slaget när USA vann sin frihet från Storbritannien. Men han fick också en venerisk sjukdom av sin älskarinna som fått den av sin man som fått den av sin älskarinna. Och han tvingades stundom spela med i Gustav den III pjäser i olika fåniga roller då konungen ansåg honom därtill vara lämpad. Kontentan är en levande och mänslig beskrivning av en mycket speciell människa som gav mig många tankar och känslor.

Jag kunde inte bestämma mig för om jag ville vara en av dem som gav von Fersen ännu en glittrande bedalj på hans bröst eller om jag ville vara en av dem som sparkade och slet honom sönder i gamla stan, en dag i början på -talet. Herman Lindqvist läser själv in sin bok och gör det med sådan känsla för tempo och tonläge som nästan bara en författare själv kan ge sitt verk.

Här är Alfons, 5 år. Han har precis lärt sig knyta.. Han har precis lärt sig knyta själv. Det tycker Alfons pappa är jättebra, för det har inte varit helt lätt att behöva knyta skor och skridskor och presenter och nalles halsduk. Så när Alfons vill öva sig i att knyta med alla snören han hittar tycker pappa bara det är bra.

Men när stora delar av lägenheten är hopknuten och översnörad är det inte lika roligt längre. Kanske något för de allra minsta barnen som känner igen sig i att precis ha lärt sig knyta själv. Men i övrigt har den inte mycket att erbjuda. En mellanbok som jag inte kommer att minnas. Bortskämd kung vill ha något annat som faller från.. Bortskämd kung vill ha något annat som faller från himlen än regn, snö, sol och dimma. Han vill ha en egen femte årstid och med trollkarlars hjälp får han det och Oobleck faller från himlen.

Först är han nöjd, trots hovgossen Bartholomews alla varningar. Men när alla i kungadömet - inklusive kungen själv - fastnar i det gröna, kletiga ooblecket vill han inte längre och det är bara Bartholomew som kan rädda kungadömet. Seuss naiva inlägg i miljöförstöringsdebatten. Saga med rim och nästan för mycket reson. I tredje boken är det Kinesiska riket - om inte fö..

I tredje boken är det Kinesiska riket - om inte förintat - så åtminstone besegrat. Kejsaren har flytt söderut och mongolerna härjar runt i landet och samlar på sig rikedomar och funderar på hur de ska gå vidare.

Handelsmän och diplomater och skickats västerut för att skapa förbindelser åt det hållet. När det visar sig att länderna västerut inte är det minsta intresserade av förbindelser - utan skickar tillbaks sändebuden slaktade i säckar - vänds krigsmaskineriet från söder till väster.

Djingis Kahn skickar ut sina söner - som nu är generaler - att visa vem som bestämmer i världen. Dock har Djingis Kahn inte lyckats så bra med de interna relationerna, då hans söner i det närmsta är dödsfiender. Han måste bestämma sig för vem som ska ta över efter honom om inte riket ska falla samman efter hans död. Denna bok i serien är i mitt tycke den bästa. Framgångssagan har börjat visa en baksida.

Precis som alla föräldrar som satsar på karriären i första hand och familjen i andra hand får Djingis Kahn skörda konsekvenserna. Han vägrar att behandla sin äldsta son som sin egen och hans andra fru - som han "vann" av en Kinesisk kung - är inte speciellt glad i att Djingis planerar att stävja hennes hemland genom att skicka dit en armé att slakta dom snälla. Jan Berglin - som på senare år har ett nära samarb..

Jan Berglin - som på senare år har ett nära samarbete med sin fru Maria när han skapar sina alster - har en förmåga som få andra att sätta fingret precis i ögat på Sverige och det moderna samhället.

Som att Sverige självklart skulle vinna melodifestivalen om vi bröt upp monarkin Sverige i små republiker där alla röstade på Kicki Danielsson, eller att man kan uppnå sina dagliga steg om man smyger ner sin stegräknare i arbetskamratens rockficka.

I "Berglins tolva" fortsätter Jan och Maria att träffsäkert visa upp vårt Sverige, ofta med hjälp av litterära citat och små gubbar med muminstora näsor. Dock når denna tolfte samling av paret Berglins samlade teckningar inte upp till samma nivå som de brukar.

Boken innehöll inget direkt överraskande gapskratt, utan nådde blott till en lång kedja av småfnitter och igenkännande leende. Dock erkänner jag mig bortskämd vad det gäller Berglins förmåga att få mig att skratta - så betyget blir ändå högt.

Pi ska med sina föräldrar flytta från Indien till.. Pi ska med sina föräldrar flytta från Indien till Kanada. Dock sjunker båten mitt ute på stilla oceanen och bara Pi lyckas ta sig ombord i en livbåt och överleva. Av människorna det vill säga. För ensam ombord i livbåten är han inte. Med sig har han en skadad zebra, en orangutanghona som precis mist sitt barn, en hungrig hyena och en mycket uppretad bengalisk tiger.

Det är en otrolig historia som målas upp i "Berättelsen om Pi" och genom att skriva in sig själv och den vuxna Pi i boken, hävdar författaren att hela historien är sann. Eller kan vara sann. Ska sanningen fram bryr jag mig inte så mycket om sanningshalten. Det är en mycket bra historia, berättad på ett engagerat och varmt sätt. Jag tror på att den skulle kunna vara sann. Och är den sann Ja, då skulle nog även jag hålla med om att det finns en Gud.

Johan Rabeus agerar sig igenom de 11 cd-skivorna som ljudboken består av. Han spelar på alla de strängar som en rutinerad skådespelare har till förfogande i sitt gestaltande. Och redan efter en halv cd är det ytterst enerverande. Ju fler ljuböcker jag läser, ju mer anser jag att ljudboksinläsare ska vara ytterst tillbakadragna och reserverade när de gör sitt jobb. Annars är risken stor att inläsaren stjäl min läsupplevelse och ger mig hsin egen.

Och den vill jag för det mesta inte ha. En tidig och kall vintermorgon hittar bibliotekari.. En tidig och kall vintermorgon hittar bibliotekarien Vicki Myron en liten bedrövlig kattunge som någon stoppat in i bokinkastet på biblioteket. Mycket snabbt bestämmer sig Vicki för att ta hand om katten och kort därefter blir det uppenbart att kattungens hem blir själva biblioteket. Personalen sluter upp och tar tillsammans hand om kattungen och ger honom namnet Dewey Readmore Books.

Dewey visar sig – utöver att vara en katt med allt det innebär – också vara en god människokännare. Han har en förmåga att vara för var och en det den behöver. Om någon känner sig ensam lägger sig Dewey i dennes knä, om någon känner sig ledsen tröstar Dewey och om någon är uttråkad roar Dewey gärna. Även om biblioteket är fullt av folk hittar han tid till var och en som behöver honom och ger denne något.

Dewey var en sådan katt som får alla att känna att de hade en alldeles speciell relation med honom. Efter ett tag tar hela samhället Spencer Dewey till sitt hjärta och ryktet om den unika bibliotekskatten sprider sig. Efter några år har detta rykte spritt sig hela vägen till Japan och ett japanskt filmteam kommer och gör ett reportage.

Tidningar världen över kommer och gör reportage och till slut är Dewey världsberömd. Bibliotekskatten Dewey är en feelgoodbok som får ens hjärta att svälla och dunka utan att bli det minsta sockersött.

Vicki skriver bara vad hon varit med om och sett. Feelgoodkänslan är något som Dewey i sig bidrog med – och sån var han bara.

Är man kattvän och kattälskare kan man känna igen sig i boken och har man dessutom en egen katt där hemma som delar Deweys unika förmåga att se människor och vad de behöver – då är boken en riktig upplevelse. Babben Larsson läste in boken med den äran. Hennes egen gotländska dialekt passade mycket bra. Dock försökte hon gestalta olika karaktärer i boken med hjälp av olika dialekter vilket absolut inte fungerade.

Dan Piraros bakgrund är nog mycket lik många andra.. Dan Piraros bakgrund är nog mycket lik många andra serietecknares. I stället för siffror i räkneboken och bokstäver i skrivboken, fyllde han sina böcker med seriefigurer. Och när han fick nog av att lärarna hindrade honom från detta, bad han om att få gå på toaletten och gick sedan hem – och ritade seriefigurer.

I 20 års tid har Piraro producerat runt skämtteckningar och när Gary Larson, i mitten av 90 –talet, pensionerade sig från tecknandet gick Piraro in och fyllde hans plats i hundratals dagstidningar. Piraro har en förmåga att vrida verkligheten något varv extra och låta oss titta på den från ett nytt och absurt håll. Ofta roligt – men inte alltid. Många speglar det amerikanska samhället av idag på ett kritiskt sätt och är inte sällan starkt politiskt.

Att Piraro är en djurrättsaktivist med liten respekt för den sittande regeringen blir både tydligt och övertydligt. Boken innehåller många favoriter och jag får mersmak.

Han valde att ta Farids plats oc.. Han valde att ta Farids plats och följa de vita fruarna till dödsriket. Farid försöker övertala Fegnolio och Meggie att försöka läsa tillbaks honom. Fegnolio - som sett alla sina försök att ordna till sin historia - har dock fått slut på ord och kan inte göra mer. Han övertalas i stället att skriva en text så att Meggie kan läsa in Orpheus i historien, så att denne kan ta över skrivandet och läsandet som behövs för att hämta tillbaks Sotfinger.

Orpheus vill gärna hjälpa till att få Sotfinger tillbaks, men på sitt egeet sätt och under tiden utnyttja sin förmåga maximalt och leva i lyx och välmåga.

Ganska snart har han även anslutit sig till Ormhjärta i sin strävan efter makt och prestige. Moe har nu helt axlat hjälterollen Nötskrikan men har fått en mycket farlig fiende i Orpheus samt den numer odödlige Ormhjärta. En odödlighet som Moe själv gett honom genom den bok han tillverkat åt honom. Att godhetens ka segra verkar mer och mer omöjligt. I den sista delen i triologin om Bläckvärden har Cornelia Funke dragit upp tempot - vilket passar min smak. Den tredje boken är lika lång som sin föregångare men innehåller så mycket mer.

I Bläckdöd handlar mycket om liv och död - men magin är mer närvarande än i Bläckmagi. Funkes grundidé kommer här mer till sin rätt och överraskande vändningar avlöser varandra - som de ska i en riktigt bra bok.

Lo Iweborg fortsätta förmedla böckernas magiska känsla på ett utmärkt sätt. Kapricorn är död och Moe och hans dotter Meggie ka.. Kapricorn är död och Moe och hans dotter Meggie kan koppla av i Elinors hus - tillsammans med Resa som nu är tillbaks i vår värld - men stum. Dock längtar Meggie efter att besöka Bläckvärden efter alla historier hon fått höra. Därför bestämmer hon sig för att läsa in sig själv i berättelsen, tillsammans med Farid - som lämnats kvar när Sotfinger lästes in av den egenkäre men farlige Orpheus.

Orpheus har ingått en pakt med Kapricorns mor och hantlangaren Basta och är nu ute efter hämnd på Moe. Till slut har även Moe, Resa, Kapricorns mor och Basta lästs in i Bläckvärden - där historien tar en vändning som bokens författare Fenoglio inte alls har tänkt sig.

Trots sina försök att skriva historien rätt vill historien själv något annat och ondskans makter - i form av Ormhjärta - växer sig starkare.

Den ende som verkar kunna kämpa för det goda är hjälten, Nötskrikan, som Fenoglio hittat på genom några sånger han skrivit. Som förebild har hant haft Moe - utan en tanke på att denne faktiskt skulle dyka upp i Bläckvärden och tvingas fylla ut den roll som skapats åt honom. Denna andra delen i triologin om Bläckvärden är en komplicerad, men mycket spännande historia. Idén om en saga som börjar leva sitt eget liv - oavsett författarens avsikter. Dock tycker jag att tempot är något för lågt.

Även om språket är både vackert och poetiskt blir det för mycket av karaktärernas tankar som bara står i vägen för historiens framåtrörelse. Men både idé och berättande är så fascinerande att det inte förtar det faktum att Bläckmagi är en läsupplevelse utöver det vanliga. Lo Iweborg är en mycket duktig inläsare som lyfter fram bokens känsla på bästa sätt. När hon till och med får så enkla ord som "ja" och "nej" att låta så magiska att det kittlar i magen - då är det precis rätt sorts inläsning för en magisk bok.

Herr Fågel trivs bra i sin holk. Det gör inte Fru.. Det gör inte Fru Fågel. Hon kräver att de ska flytta. Så de börjar leta efter något nytt krypin. Men det går inte så bra som de hade velat. I hålet i trädet bodde en tvättbjörn och i skon bodde en fot. I brevlådan bodde post och i klocktornet bodde det stora högljudda klockan. Och när den började ringa försvann Fru Fågel spårlöst.

Slutpoängen är förutsägbar och fylld av sensmoral. Men det är en sådan historia. Peter Englund är historisk författare av dignitet.. Peter Englund är historisk författare av dignitet som för ett par år sedan intog stol nr 10 i Svenska akademin. I "Brev från Nollpunkten" tar Englund med läsaren genom talets mörkaste episoder; förintelsen, bombningen av Nagasaki och den totalitära stalinregimens urskiljningslösa utrensningar. Sverige har ett effektivt sätt att se till att inte få nobels litteraturpris, då alla tänkbara kandidater röstas in i akademin och därmed gör sig onominerbara.

Peter Englund är en lysande historiker och driven berättare. Det är med insiktsfull överblick han reflekterar över historiens ondska och med kioskvältarintensitet han berättar det för oss. Och detaljer har satt sig i mitt sinne - starka bilder som lever kvar.

Som anekdoten om skylten som Stalin satte ovanför sin yngsta sons säng: Detta är min första bok av Peter Englund och det gör mig så glad att jag har flera framför mig.

Torsten Walund är en av de flitigaste och mest kompetenta inläsare jag stött på. Och även här gör han ett utmärkt jobb. Raskolnikov har bestämt sig för att begå ett mord Raskolnikov har bestämt sig för att begå ett mord. Han planerar det och gör det. Men det gick inte precis som han tänkt sig och den känsla han eftersträvade vägrar infinna sig.

I stället blir han ångestfylld, paranoid och svårt sjuk. Mitt i allt detta anländer hans syster och mor till StPetersburg, en poliskommisarie kallar in honom på förhör men presenterar inga direkta misstankar. Till slut erkänner han sitt dåd för den prostituerade Sonja Marmeladovich, ett erkännande som oturligt nog hörs av någon i vars våld Raskolnikov inte vill vara i. Brott och straff är alla klassikers klassiker, och med all rätt. Dostojevskij är en mästare på de psykologiska detaljerna både i det lilla och det stora.

Samtidigt fångar han den underliggande psykologin i den tidsanda som rådde i Ryssland och Europa på slutet av talet. Hela tanken om att ett brott - oavsett hur stort det är - kan rättfärdigas om idén bakom bara är tillräckligt stor och viktig, skapade ju ett ganska stort brott i Europa några decennium senare.

Före jag läste "Brott och straff" trodde jag det var en tung, snårig och svårgenomtränglig bok, men tji fick jag. Det var som att läsa en spänningsroman med burleska mellanspel med Raskolnikovs bästa vän i olika dråpliga situationer. Samtidigt kan man göra hur många komplicerade analyser som helst av boken. Som en riktigt bra bok ska vara kan den läsas i flera lager. En spänningsroman med humoristiska och romantiska mellanspel är det enklaste. Men den fungerar även som en satir över tidsandan - som jag var inne på ovan.

Vidare som en psykoanalytisk djupdykning i en människas sinne, i en tid då psykoanalysen ännu inte existerade. Utifrån det perspektivet kan man se huvudpersonens dåd som en självbestraffning. Redan före boken börjar har han mått mycket dåligt, men han har inte förstått varför, och då begår han mordet för att på så sätt konstruera en orsak till att må så dåligt som han gör.

Sedan efterkonstruerar han ett motiv till varför han begick mordet. Men motivet är endast förnuftsbaserat. En tolkningsvariant som Elinleticia planterade i mig under läsningens gång handlar om kronologin. Berättelsen kan ses som den är; kronologiskt berättad och rakt fram.

Eller så kan man tänka sig att den är okronologiskt framfödd ur huvudpersonens nevroser. En sådan tanke föder exempelvis idéen om att Raskolnikov kanske inte alls begått ett mord, utan bara fantiserar ihop skeendet i sin hjärna allt eftersom han får reda på ny fakta kring ett mord som någon annan begått. Men berättelsen presenteras då för oss i den ordning som Raskolnikov föreställer sig den.

Detta är en tolkning som delvis antyds av en av karaktärerna i boken. Eftersom detta är en bok med så många lager, och så många tolkningsmöjligheter, är jag säker på att andra som läser den ser helt andra saker i den än jag har sett. Och när jag läser om den om några år, med nya tankar, kunskaper och livserfarenheter - kommer jag nog att få läsa en helt annan bok än jag nu recenserar.

Per Myrberg läste in boken. Han har en helt fantastisk röst för ljudboksinläsning, men är lite för pigg på att dramatisera karaktärerna. Jag tänker mig att en del av hans småjud, hummanden och andra "levandegörande" trix inte står i boken, och för mig är det en av inläsarnas dödssynder.

Men trots detta ror han flaggskeppet "Brott och straff" i hamn. Barbro Bronsberg och Nina Vestlund brända båda ut.. Barbro Bronsberg och Nina Vestlund brända båda ut sig i början på 80 -talet. På den tiden fanns ubrändhet knappt som begrepp och de fick mer eller mindre lära sig själva hur man rehabiliterade sig efter utbrändhet.

Boken inleds med en kompetent genomgång om vad som händer i kroppen vid stress och vad det är som leder fram till utbrändhet.

Sedan följer huvuddelen av boken, som är en genomgång av tolv rehabiliteringspunkter. De börjar med det rent uppenbara: Därefter blir punkterna mindre och mindre allmäna och självklara och avslutas med hur tärande det kan vara på psyket att jobba i ett företag vars ideal man inte delar.

Därimellan avhandlas tung arbetsbelastning, dålig planering, inkompetent ledning, överambition, själv-är-bäste-dräng-syndromet, egna och andras krav osv. Boken avslutas med ett mycket givande kapitel om vad anhöriga kan och bör göra under rehabiliteringen.

Ge stöd, ha respekt, ha förståelse, ha tålamod. Den kan med behållning läsas både av de som känt sig bara det minste jäktade och de som står inför flera års sjukskrivning då de blivit mentalt, fysiskt och själsligt urlakade. Boken har en välavvägd balans mellan djupare känslomässiga insikter och rent konkreta handlingsråd.

Någon gång tycker jag det flummar iväg, men har ändå respekt för nödvändigheten av det. Att använda de fyra elementen som metafor och beskriva hur vinden är tanken, jorden är kroppen osv, är inget jag går igång på. Men jag förstår att detta är vägen in för vissa människor - och på det sättet når författarna så många läsare som möjligt och kan göra större nytta. Helena Gripe är helprofessionell i sin inläsning.

Dock har hon den irriterande egenheten att tala med samma betoningar som Anders Jansson i "Hip! Detta får mig att ibland sluta lyssna och börja fnissa i stället. Dock var det inte irriterande nog för att hindra mig från att läsa boken två gånger på raken. Astrid Lindgrens klassiker om pojken Skorpan som d.. Astrid Lindgrens klassiker om pojken Skorpan som dör i en sjukdom och följer efter sin döde bror och hjälte - Jonathan - till landet Nagiala. Landet dit man kommer när man dött och där sagorna och lägereldarna lever.

Men det är också där som den onde Tengil och hans tämjda urtidsmonster Tekla bor. Så det är rakt in i ett ganska obehagligt äventyr Skorpan kastas - där han måste bevisa att han är en människa och inte bara en liten lort.

Sedan är det givetvis ett tecken på att en berättelse är av arketypiska mått att så många kännare och vetare kunnat uttolka så mycket av boken. Kort och gott; en spännande och inspirerande bok för generationer av barn. Astrid Lindgren har själv läst in sin bok och inte behöver jag berätta för någon att ingen gör detta bättre än hon. I denna andra bok i serien har den unga Temudjin t.. I denna andra bok i serien har den unga Temudjin tagit sig namnet Djingis Kahn och har samlat alla de mongoliska folken.

Nästa steg är att slå tillbaks mot mittens rike - Kina - som under flera generationer hållit mongolerna på mattan genom att vända dem mot varandra i eviga stamkrig.

Genom list, hänsynslöshet och oerhörd skicklighet på slagfältet erövra Djingis Kahn område efter område av det Kinesiska imperiet och närmar sig obevekligt den unga kejsarens palats. Conn Iggulden har gång på gång tidigare visat sin skicklighet i att gestalta stora slag. Kejsarböckerna var fulla av enorma slag där tusentals krigare drabbade samman i till synes oöverskådliga slag. I den andra boken i serien om Djingis Kahn återvänder Iggulden till denna sin specialitet.

Han lyckas plocka ut de mest centrala delarna i ett stort slag och få läsaren att känna sig vara mitt i det. Parallellt berättar han om Djingis Kahns privata liv. Relationen till familjen och de närmsta männen. Relationer som kommer att få stor betydelse framöver. I avslutande boken i triologin om den mörka materi.. I avslutande boken i triologin om den mörka materian knyts alla trådar samman och Philip Pullman levererar en fantastisk bild av hur livet, universum och allting hänger ihop.

Parallellt med Lyras och Wills kamp för att bekämpa de krafter som vill slita sönder universum får en forskare på ett universitet i vår värld chansen att besöka ett annat universum där livet har utvecklats på ett helt annat sätt än i vår värld. Där är förmågan att se vad livets minsta delar består av en självklarhet. De varelser som hon får träffa på är sävliga, men mycket andliga och fridsamma. Men de verkar vara oförmögna att hindra den process som långsamt suger livskraften ur deras verklighet.

Deras gäst kanske skulle kunna hjälpa dem, om hon bara hade haft förmågan att se det de ser. Men det visar sig att hon kan det. Genom att tillverka en speciell kikare - en bärnstenskikare - lär hon sig se, och kan kanske hjälpa dem. Philip Pullman djupdyker i sin sista bok om Lyra och den mörka materian i en gnostisk världsbild där vetenskap och religion på ett naturligt sätt smälts samman till en begriplighet. Han presenterar en universell idé om hur allting hänger ihop som inte ens Einstein under sin livstid lyckades nå fram till via sina mattematiska kalkyler.

Det är dock bara en skönlitterär teori. Men ack så vacker. Och ack så ljuvligt packeterad i formen av en ungdomsbok. Liksom Lasse var jag sommaren väldigt fascinerad av fenomenet Carolina Klüft. Jag följde hennes tävlingar på tv och läste allt jag kom över om henne – texter som ofta tillhandahölls av Anrell via sportsidorna.

När jag hittade den här boken tänkte jag i mitt stilla sinne att detta var en gedigen samling av allt Anrell skrivit om henne. Jag läste en, två, tre – några få - texter om Carolina som jag redan läst då jag, som jag sa, läste allt som fanns att läsa om henne då det begav sig – sedan var det slut. Efter detta magra Klüftutbud följde en låååång rad av texter som inte var Klüftiga komik i Anrells anda.

Nu fick jag läsa om Lasses syn på barnuppfostran, pelargonier, vilda bin på idrottsarena samt hur dråpligt det var den gången en servitris ville se legitimation trots Lasse var de dryga Ett sådant slöseri med min tid, min energi och plats på min mp3-spelare. Lasse Anrell betraktar uppenbarligen sig själv som en allmänt intressant person. Att allt han därför kan tänkas haspla ur sig, per definition, är intressant och läsvärt.

Det är det inte. Det han skriver om sport är intressant – för där har han stor kunskap och insikt. De som kan ämnet – precis som Anrell – läser gärna hans historier om Pelargonier, för där lär han också vara mycket insatt.

Själv skippade jag den biten då jag redan var totalt uttråkad och fasade inför ett ämne som inte ens föreföll intressant i förväg. I övrigt är hans fördomsfulla kåserier – taffligt förklädda i fördomsfrihet – enbart banala.

Att läsa de flesta av Anrells texter är som att sitta och lyssna på en full person som inte förstår att det inte är intressant att lyssna på alla detaljer om när han gjorde triviala saker tillsammans med personer jag inte känner på ett sätt som bara är kul om man var där – och var berusad.

Internet kryllar av oavlönade bloggare med mer intressant att säga - på ett mer intressant sätt. Den här boken orkade jag inte ens läsa ut. Dock låter jag ingen skugga falla på Per Godenius som gjorde ett mycket bra jobb att försöka få liv i boken med sin kompetenta inläsning.

Barack Obama vill som president öppna upp stadsapp.. Barack Obama vill som president öppna upp stadsapparaten och göra den tillgänglig för det amerikanska folket. Han vill stävja den dåliga ekonomin och skapa två och en halv miljon nya jobb. Han vill i grunden förändra landets infrastruktur och satsa på grön energi för att slippa undan beroendet från oljeproducerande arabländer. Barack Obama som president vill vidare höja statusen på läraryrket och belöna de föräldrar som hjälper sina barn med studierna i form av subventionerat college.

Han vill också minska löneklyftan mellan män och kvinnor och mellan vita och färgade. Han tänker även ge Afghanistan och Pakistan på nöten för att de håller Al Quaida bakom ryggen - och sedan plocka av Pakistan och Iran deras kärnvapen.

Första halvan är partiprogrammet rakt av, följt av olika politiska profiler som intygar hur förträfflig Obama är. Andra halvan är en sammanställning av tal som Obama höll under primärvalen, våren Boken utkom i september samma år - precis före höstens valspurt. Till skillnad från sina tidigare böcker har Obama inte läst in denna själv - vilket är förståeligt då han sannolikt hade häcken fullt med andra göromål två månader före valet.

I stället lästes boken in av den svarte skådespelaren André Blake och sändes under hösten som radioprogram i USA. Detta är så uttalat valpropaganda att den självreflektion och ärlighet som återfinns i hans tidigare böcker - som skrivits i eftertankens lugna vrå - har fått stå tillbaka för slutspurtens hysteriska inhamrande av korta, konkreta budskap.

Och därför är detta en tämligen ointressant bok som till utformningen lika gärna skulle kunnat sättas ihop kring vilken väljbar politiker som helst.

Obamas tal i andra halvan av boken är väl de som ger mest Obamakänsla, men överlag är detta en medioker bok för alla - utom de som perioden 9 september till 4 november är amerikanska medborgare och osäkra på vem de ska rösta på. Min jakt efter svaren på hur fenomenet Barack Obama kunde bli vald till USAs president fick inget svar alls i denna bok.

Jag inväntar i stället hans första publicering efter tillträdet - om det kommer någon sådan. Annars är det bara att vänta på att nutid blir historia och att framtiden får berätta hur detta egentligen gick till. Ljudboken Carl Hamilton återvänder till Sverige.. Från den fysiskt och mentalt krävande och hårda utbildningen på Summerset farm har han svårt att finna sin plats i Sveriges underrättelsetjänst.

Även militären har svårt att finna någon plats för honom och förpassar honom till en praktikplats på SÄPO. Samtidigt har en högt uppsatt tjänsteman inom säkerhetspolisen blivit mördad och inga spår verkar leda någonstans.

Hamilton sätts i spaningsgruppen och börjar försiktigt dra nytta av sina vida överkvalificerade färdigheter. Coq Rouge är den första boken i den långa sviten om den svenska säkerhetsagenten Carl Gustav Gilbert Hamilton - den socialistiske greven. Och Jan Guillio har använt allt sitt kunnande om världspolitik och sveriges underrättelsearbete för att skapa en trovärdig, svensk motsvarighet till James Bond.

Genom att ge honom en gedigen amerikansk tuffingutbildning känns alla hans spektakulära färdigheter trovärdiga, samtidigt som de eviga krockarna med den svenska mesigheten ger komiska effekter.

Den första boken i serien är dock mer en slags introduktion och ger inte den bild av en splittrad och sjäsligt sargad Hamilton som blir mer och mer tydlig längre fram i serien. Thomas Bolme försöker hitta den rätta tonen i denna första bok och lyckas inte helt.

Stundvis känns inläsningen som ett längre, stelt nyhetsreportage. Men han bättrar sig. I större utsträckning än i ”Det är inte värst sådär i början” upplever jag denna bok som självbiografisk. Vi får följa Åsas alterego under en dryg tioårsperiod ur hennes liv där hon går från självuppoffrande romantiker, som får uppleva en rad av motgångar, till att bli en erfaren och ärrad cyniker i kärlekens tjänst. Som tidigare finner jag Åsas berättelser oerhört engagerande och gripande.

Jag känner igen mig, lider med henne, berörs och vill kasta mig in i varje ruta, hålla om henne och säga att allt kommer att bli bra. Jag kan bara fortsätta att hylla hennes förmåga att gestalta vardagsnära smärta och den oromantiska romantiken. Dock är jag fortfarande lika kritisk mot illustrationerna. Man kan hävda att bilderna – genom sin naiva ruffighet – ska gestalta en torftighet som ligger vardagsrealismen nära.

Det kan man hävda, men jag håller inte med ett jävla dugg. Jag tycker Åsa Grennvall saknar tallang för tecknandet. Där hennes idéer kring bildskapande och berättande innehåller livfullhet, humor, nytänkande och fräschör får hennes illustrationer mig bara att bli trött. Men åter – detta till trots – är innehållet i hennes historier så pass lysande att det totala betyget hamnar på en fyra.

Sen har ”Dagens pucko” varit ett stående insl.. Sen har ”Dagens pucko” varit ett stående inslag i radiopragrammet RixFM. Radioprataren Kristian Bartos har djupdykt i nyhetssidorna på Internet efter all världens dumhet och gjort radiounderhållning av det. Inledningsvis kändes boken som något mycket underhållande och läsvärt. Den första dumhet jag stötte på var utomordentligt korkad och roande; kvinnan som köpt crack av en langare och kommer fram till att det är blott bakpulver.

Hon känner sig förorättad och blåst och ringer därför polisen. Dessa kommer till platsen och konstaterar att det verkligen ÄR crack och sätter dit kvinnan för narkotikainnehav. En mycket underhållande dumhet enligt mig. Men detta guldkorn var tyvärr sällsynt. De flesta dumheterna var inte speciellt roliga och ofta mycket smaklösa. Många hade sitt största ”underhållningsvärde” i att folk skadade sig på grund av sin dumhet. Dock kändes det under större delen av boken skönt att de inte hade med olyckor där folk dog.

Men denna förtjänst försvann i slutet av boken där dödsolyckor fick ett eget kapitel. Ju längre boken led, ju mer led jag, ju mer smaklös blev den och ju mer sällan var den underhållande. Den sista halvan av boken blev en utdragen plåga, där det fullständigt usla språket och fantasilösa berättandet ytterligare drog ner en läsupplevelse som redan gick på tomgång. I ett litet förtal till boken ber bokförlaget att vi läsare ska höra av oss om vi hittar några fel i boken.

I Łódź inrättade nazisterna en av sina j.. I Łódź inrättade nazisterna en av sina judegetto under andra världskriget. Det var hit man forslade alla judar som ett steg mot den slutgiltiga lösningen. I ”De fattiga i Łódź” har Steve Sem-Sandberg via olika historiska källor valt att gestalta ett antal människors liv och öde i gettot.

Mest fokus ligger på gettots ordförande – den enväldesmäktiga Chaim Rumkowski – samt den unge Adam och hans förståndshandikappade syster. Utöver dessa två möter vi även en lång rad människor som på olika sätt upplever tiden i Łódź med alla dess umbäranden som svält, hårt arbete och dödande kyla.

Ordförande Chaim är en mycket komplicerad person på det sätt att han i flera avseende jobbade hårt för att rädda sina medjudar i gettot. Dock drog han sig inte för att missbruka sin makt fullt ut. Utan överdrift betraktade han allt i gettot som sin personliga ägodel – inklusive dess invånare. Därför hade han heller inga problem med att förgripa sig sexuellt på sina skyddslingar i barnhemmet i det gröna huset. Den unge Adams kamp för att först försöka rädda sin systers liv, och sedan sitt eget, bär en mörk och djupt poetisk ton genom hela boken.

Genom hans erfarenheter får vi se det mörkaste och fulaste i Łódź getto och man känner igen mycket av hans kamp i andra överlevares historia som exempelvis Władysław Szpilmans självbiografiska ”Pianisten” där denne berättar om hur han överlevde Warsawagettot. Sem-Sandbergs berättargrepp lider dock av samma brist som Englunds – de försöker pressa in för många öden i ett och samma sammanhang i ett försök att skapa en så heltäckande bild av ett komplext skeende som möjligt.

Den svenska regeringens jämför nätdejting exempel i Swaziland Krigsförbrytelserna utövades främst i Bosnien där muslimska så kallade bosniaker dessförinnan i flera decennier levt i fred med sina kristna grannar. Dessbättre var detta det hittills enda försöket att upprätta ett islamiskt emirat i Europa, det vill säga en muslimsk stat styrd av muslimska sharialagar. En före detta befälhavare i Bosniens muslimska armé, Rasim Delic se bild , dömdes i förra veckan till tre års fängelse av krigstribunalen i Haag.

Delic dömdes för att inte ha stoppat de utländska islamistiska terroristernas övergrepp mot serbiska krigsfångar och för att inte ha straffat dem som begick övergreppen. De arabiska terroristerna däremot ställdes tydligen inte inför rätta. Dessa Mujaheddin krigare har väl försvunnit till andra delar av världen för att med våld försöka upprätta islamisk överhöghet där. Läs mer i International Herald Tribune " dejt cafe stockholm ".

Eller dejten 4 juli. Ett utdrag översatt till svenska finns i Tempus nr 38 Det kan han göra med hjälp av militärparader och kolossala porträtt och statyer, men det verkar vara ganska gammalmodiga sätt. Den moderne diktatorn av världsformat har därför hittat på ett nytt sätt att åskådliggöra sin makt: Därför är det inte särskilt överraskande att det har brutit ut en veritabel tävling i Centralasien och Mellanöstern om vem som har högst flaggstång.

Rekordet innehas av Turkmenistan. Stången mäter meter, vilket är sju meter mer än närmaste konkurrenten i Amman i Jordanien. Flaggan är ungefär 2 kvadratmeter, vilket motsvarar ungefär en tredjedels fotbollsplan. Men den store turkmenske ledaren Gurbanguly Berdymutjammedovs glädje över världens längsta flaggstång varar inte länge till, därför att inom kort invigs i Azerbajdzjan en flaggstång som är meter.

Chambers tror att den maximala höjden är meter men innan man når dit är det många lägre flaggstänger som ska byggas. Många fler länder står på kö för att bli världsrekordhållare och för att bidra till Trident Supports omsättning. Och allt betalas förmodligen av penningbidrag från demokratiska länder i väst som tror att de hjälper den fattiga befolkningen.

Bilder på jätteflaggan i Amman och på de tre rekordflaggorna. Originalartikel i Der Spiegel ” dejtingsajter happy pancake flashback ” Stängernas herre. Översatt i dejtingsidor happypancake bra nr 38 Kvinnorna, varav tre var tonåriga, piskades, sköts, kastades i ett dike och begravdes levande för drygt en månad sedan. Myndigheterna misstänker att de dödades därför att de hade trotsat stammens äldste och gift sig utan hans samtycke. Polisen uppger att tre släktingar till kvinnorna har gripits.

En ledamot i provinsens parlament försvarar morden med att kvinnorna hade "brutit mot mångsekelgamla traditioner" och att han kommer att fortsätta att försvara dessa traditioner.

Pakistans Human Rights Commission of Pakistan säger att varje år mördas på detta sätt över unga kvinnor. Kommissionen klagar också på att bara få av brottslingarna blir dömda. Det finns på vårt klot verkligen avskyvärda seder och vidriga bruk helt andra än vad vi är vana vid i Europa och och andra västerländer.

Bild på protesterande Human Rights aktivister och på Pakistanms nyvalde president, Asif Ali Zardari, sedan länge mest känd som "Mr 10 procent" för sin stora benägenhet att kräva mutor vid affärer och andra överenskommelser. Hans mördade hustru, Benazir Bhutto, kallade honom något överdrivet för "Pakistans Mandela". Om dessa bestialiska brudmord kan man läsa i The Sidney Morning Herald: Finns också i International Herald Tribune: Inrikesdepartementet har gett ut en katalog med frågor om livet i en demokrati, om landets historia, plikter, ansvar och samhälle.

Några frågor har att göra med den delstat där ansökaren bor eller vill bo. Frågorna har utvecklats vid Humboldt Universitetet i Berlin. Den ska användas från och med 1 september i år.

Personer som ansöker om tyskt medborgarskap kommer att testas i 33 av de frågorna, och för att kvalificera för medlemskap måste de besvara minst 17 frågor korrekt inom en timme. Frågorna är av flervalstyp med fyra alternativ. Bild på muslimska flickor i den tyska staden Mannheim.

När det gäller körkortsteori så behöver man ju i Sverige numera varken studera teorin eller testa av den på svenska. Man kan göra det på vilket språk som helst nästan.

Kanske skulle samma sak göras med den tyska medborgarskapstesten så att det bara blir innehållet som testas. Om det är en svårt test eller för lätt vet man inte förrän den har använts en tid. Frågorna är på engelska. Jag klarade de 17 första frågorna av de 33 så särskilt svåra var de inte, det var frågor om Tyskland översatta till engelska på Spiegel Online engelskspråkiga sajt. Men visst är det bra med någon form av kontroll av potentiella medborgare, både för dem som redan är det och för dem som vill bli det.

Detta kan man läsa i en artikel i International Herald Tribune, översatt i Tempus nr 36 denna vecka, som redogör för en rapport från EUs statistikbyrå Eurostat. Rapporten pekar på långtgående och negativa ekonomiska och sociala förändringar som en följd av att andelen gamla blir större och större. Redan från kommer antalet dödsfall att vara större än antalet nyfödda.

Man kan göra två saker antingen politiskt och ekonomiskt anpassa strukturerna inom Sverige – och andra EU länder – till den framtida demografin, eller så kan man arbeta för att statistiken inte får rätt i sina prognoser.

Många krafter och resurser läggs ju redan ner på att förhindra att inte klimatprognoserna ska slå in. Man talar om en förändrad livsstil bland annat. Varför inte ändra politik och livsstil också på det demografiska området? Alla vet ju vad som behövs göras. Fler kvinnor ska föda fler barn bland annat genom att fullborda en större del av havandeskapen än vad som sker nu.

Om alla havandeskap ledde till en förlossning skulle den demografiska krisen aldrig ha uppstått. Invandringen från länder utanför Europa måste öka, för det är ju där som barnen föds. Men den invandringen måste främst bestå av personer i arbetsför ålder, med arbetsför hälsa och med en kompetens både att kunna och vilja arbeta.

Och inte som nu, och sedan flera decennier tillbaka, då invandringen bara ökat antalet icke arbetsföra personer utan vilja eller möjlighet att försörja sig själva. Artikeln finns översatt i dejta online flashback skvaller nr 36 men kan även dejtingsidor me up. I Kaukasien fungerar de höga bergen som skydd och erbjuder små etniska språkgrupper naturligt skydd mot andra större och mer aggressiva grupper.

De kaukasiska språken är svåra och annorlunda och har inte gått att koppla till något annat språk på jorden även om man kan gruppera dem i tre grupper. De många språken i Kaukasus säger en del om den aktuella konflikten i Georgien.

Osseterna talar ett språk som är släkt med farsi och georgierna talar ett språk vars närmaste släkting anses vara baskiskan. Det har ett räknesystem med 20 som bas, besvärliga irregulära verb och många konsonanter som ordet “gvprtskvni”. Den etniska språkliga härvan blev plötsligt relevant när lokalt hat i Sydossetien urartade till den djupaste missämjan mellan Ryssland och väst sedan det kalla kriget.

Georgier och osseter hävdar båda att de var först i Sydossetien. Osseterna betraktar dalen kring Tsjinvali som sitt hemland, georgierna ser osseterna som ”gäster”. När alla var republiker i Sovjetunionen spelade språkskillnaderna en mycket mindre roll eftersom alla tvingades att tala ryska. Om detta kan man läsa i International Herald Tribune: Eller översatt i sms google date nr 35 sidorna I dag är Thabo Mbeki president. I fjol förlorade han partiledarposten till Jacob Zuma som sedan menade att han därmed var självklar favorit till att efterträda Mbeki som president.

Kritiken har länge varit stark mot Thabo Mbeki för hans vägran att behandla Hiv som en smittsam sjukdom, hans oförmåga att ta itu med Robert Mugabe i Zimbabwe och hans totala passivitet inför flyktingkrisen som Mugabes styre orsakat. Helen Zille, ledare sedan i maj i fjol för Demokratiska alliansen som är i opposition i parlamentet, anser att presidenten har svikit sitt land.

Jacob Zuma som är ledare för det regerande ANC-partiet är, å sin sida, åtalad på ett drygt tiotal punkter som förskingring, korruption, penningtvätt och bedrägeri - till en summa av uppemot 4 miljoner rand.

En fällande dom skulle med största sannolikhet innebära ett långt fängelsestraff för Zuma och omöjliggöra hans försök att efterträda Mbeki som landets president nästa år dejting bönder 5 augusti ANC tycks ha svårt att få fram oförvitliga presidenter. Kanske är det dags för en helt annan person att ta över rodret? Kanske dags för oppositionen att komma tillbaka i ledningen.

Helan Zille, bild är borgmästare i Kapstaden, där hon föddes av föräldrar som lämnade Tyskland på talet. Både hennes morfar och hennes farmor var judar. Den startade i rymdkapplöpningens femtiotal som svar på Sputnik, världens första satellit som sköts upp av Sovjetunionen i oktober och fick ytterligare fart av denförsta bemannade rymdfärden genomförd av Gagarin i april John F Kennedy lovade då att en amerikan skulle flyga till månen innan talets slut. I en artikel i The Economist ”Many happy returns?

America's space agency has reached middle age. Will it now recapture the glory of its youth, or dwindle into decrepitude? I dag har Nasa en budget på 17 miljarder dollar. En tredjedel går till obemannad forskning som sonder till Mars och andra planeter. Resten går till rymdfärjorna och rymdstation.

Kanske kan rymdturism för penningstarka miljonärer bli ett sätt att förbättra budgeten i framtiden. Den bemannade verksamheten ger inte forskningen särskilt mycket men anses nödvändig för att motivera och skaffa pengar till den obemannade forskningen.

Men i rymden ”2. Googles olika virtuella planeter är en förändring i ”andrahandsupplevelsernas” natur. Men Google och andra leverantörer kommer kanske att kunna erbjuda dessa upplevelser till de amerikanska skattebetalarna i framtiden utan att några mänskliga varelser behöver sätta sina fötter på månen eller på Mars.

Det kan då bli svårt att äska stora penningsummor under lång tid för att eventuellt kunna åstadkomma detta. Viljan att betala för riktigt bemannade Marsfärder kan förbytas i en känsla av att det är ett fruktansvärt slöseri med pengar. Det räcker kanske lika bra med fejkade virtuella upplevelser även i framtiden? Tidigare blogg om månfärder " gratis dejtingsajter i sverige kartor ", den 19 augusti Läs original artikeln i dejta 16 åring eller dejting sajtovi.

En del ekonomer och andra experter hävdar att naturkatastrofer fungerar som naturens städpatruller. De röjer plats för modernare och effektivare strukturer, vilket i sin tur ökar den ekonomiska tillväxten. De kan fungera som ett ”brutalt stimulansmedel”. Innovationer följer ofta i katastrofers spår. Katastrofekonomi är ännu ett mycket smalt forskningsområde och motståndet från de som drabbas är stort. Två forskare, ekonomiprofessor Mark Skidmore vid Michigan State University och ekonomen Hideki Toya vid Nagoya City University i Japan gav ut en avhandling som jämför katastroffrekvensen i 89 länder och deras ekonomiska tillväxt under en årsperiod.

Studien tar hänsyn till ländernas storlek, regeringarnas storlek, öppenhet för handel och avstånd till ekvatorn. De fann att när det gäller klimatrelaterade katastrofer – orkaner och cykloner men inte jordskalv och vulkanutbrott – så var ju fler desto bättre. När någonting förstörs bygger man inte nödvändigtvis upp samma sak som förut. Man inför modern, teknik, man tänker kanske effektivare”, säger Mark Skidmore.

Ekonomen Joseph Schumpeter kallade denna mekanism för ” tips dejtingsidor ”. Läs mer i en artikel i dejt coach outlet 8 juli Artikeln är översatt i Tempus nr 29 , att dejta en ny kille. Och detta kräver ständig tryckning av nya sedlar – samtidigt som tryckningen av nya pengar ökar inflationen. Se bild på den nya halvmiljardsedeln - värd ungefär 10 US-dollar vid svartväxling. Bara några dagar senare kom en-miljard sedeln. Varje morgon är köerna utanför bankerna långa bild.

I Zimbabwe kämpar president Mugabe med alla medel för att behålla makten. Han har nästan alla mot sig både i sitt eget land och i hela världen, till och med hans gamla vän från revolutionstiden i Sydafrika, Thabo Mbeki, börjar ta avstånd från honom.

Hur hålla folket i styr? Jo, han använder sig naturligtvis av statens förtryckarapparat, polisen, militären och underrättelseagenterna. Men dessa måste då betalas bra och till detta krävs det pengar. Inför det senaste så kallade presidentvalet har han också behövt pengar för att etablera en grupp kommandobaser runt om i landet.

Baserna bemannas av krigsveteraner och ungdomsmiliser som har rekryterats för att hålla befolkningen i schack med hot, våld och mord. Mugabe måste låta trycka nya pengar hela tiden för att kunna betala löner till sina anhängare.

Men nu är företaget i kris och tvingas minska sin verksamhet. Orsaken är att ett tyskt företag har slutat leverera sedelpapper. Läs mer i en artikel i gratis dejting linje. Troligen ligger nu ett inbördeskrig nära, kanske blir det bristen på pengar som tvingar fram en förändring med våld.

Som frihetskämpe för 30 år sedan i Rhodesia tog han till våld för att störta den vita regimen. Kanske behövs det en ny revolution för att äntligen få honom att lämna makten!

Tidigare bloggar om Zimbabwe: Det är Coca-Cola som sysselsätter kanske en miljon afrikaner främst inom distributionssystemet som transporterar några backar åt gången av den söta drycken från fyllningsfabrikerna långt in i slummen och långt ut i bushen.

En undersökning vid University of South Carolina antyder att en procent av Sydafrikas ekonomi är kopplad på ett eller annat sätt till distributionen och försäljningen av Coke. Försäljningen analyseras noggrant av Coca Cola och den är därför ett av Afrikas bästa mått på stabilitet ovh välstånd. Våld och krig speglas genast i försäljningen.

När Coca-Cola misslyckas i ett land så får landet snart också stora svårigheter. Fyllningsanläggningen i Eritrea fungerar knappt och fabriken i Somalia kämpade på under flera år men har nu gett upp sedan sockerlagret stals av pirater och personalen hotades av beväpnade män. Och bara med "konstgjord andning" fortsätter försäljningen i Zimbabwe.

Men totalt sett ser Afrikas framtid kanska ljus ut. I Kenya har företaget investerat 50 miljoner dollar i en ny fabrik och 10 miljoner dollar i ett nytt kontor trots de våldsamma oroligheterna där tidigare i år. Bild Coke Vanilla dejting gävleborg växel i en artikel i The Economist.

Uppgifterna publicerades i går av The Washington Post, dejta finska tjejer bilder. Jan Eliasson, fd svensk utrikesminister, efter Anna Lindh, har i över ett år arbetat för FNs räkning med att få i gång fredsförhandligar mellan regimen i Sudan och oppositionella, beväpnade grupper. För en månad sedan gav han upp medlaruppdraget. Ändå säger han i en TT-artikel att det kan vara fel att åtala presidenten eftersom det kan hindra fredsprocessen. Det är tvärtom mycket glädjande tycker jag och det första konkreta som görs av det internationella samfundet efter fem år av ett blodigt förtryck som den sudanesiska regimen utövat mot Darfurregionen.

Det är riktigt och en hedervärd åtgärd att ställa den högst ansvarige i landet till svars för detta. Läs mer om den vedervärda behandlingen av Darfurs folk på kampanjgruppen nätdejting unga bunga , som förra året inledde en turné mellan länder som tidigare drabbats av folkmord. Se bilder på den schweiziska sajten dejtingsida otrogen tecken. Enligt en date app vietnam vill Sudan att Arabförbundet kallar till möte. Läs också anonyma dejtingsidor och mer om folkmordet i Darfur i Sudan i turkish dejtingsidor flashback.

Bilder på flyktingar från Darfur och på den åtalade. Det har sina rötter i det fascistiska Pilkorset som gick nazisternas ärenden i Ungern under andra världskriget. Partiet har skapat ett paramilitärt garde, Magyar Gárda bild , som marscherar ofta och gärna och helst i stadsdelar och byar där det finns många romer eller zigenare. Det finns en halv miljon romer i Ungern. Syftet är att sprida rädsla och skräck. Gardet skapades av Gábor Vona bild och består av män och kvinnor.

De har avlagt en ed "att tjäna hembygd, folk och fosterland". Gardet är anmält till en domstol som utreder om den ungerska författningen överhuvudtaget godkänner paramilitära grupper. Men i övrigt är motståndet mot Jobbik och gardet oroväckande lamt. Både oppositionen och kyrkan tiger. Den socialistiska premiärministern Gyurcsany som är en av Jobbiks stora hatobjekt kallar visserligen dem för en skamfläck men andra etablerade politiker försöker i stället rida på den ungerska högervågen.

Den kända straffrättsexperten och femisten Krisztina Morvai gratis nätdejtingsidor som nyligen blev medlem i EU-organet för kvinnans rättigheter, uppträder sida vid sida med den skicklige agitatorn Gábor Vona, vars mål sägs vara att avsätta den socialistiska regimen. Den vanliga medborgaren lever i ett ångestfyllt tillstånd vilket är regeringens och ”de kriminella romernas fel”, menar hon. Originalartikel i Der Spiegel " roliga frågor första dejten " eller dejta mig youtube.

Artikeln är nätdejting konversation online nr 25 eller dejt 30 years. En annan artikel " bra dejtingsidor " Tidigare artikel i der Spiegel " dejta ex ofta. Det är det enda landet som röstar om dejting i halmstad yr. Utgången kan komma att bestämma framtiden för Europeiska unionen. Det räcker ju med att ett land röstar nej för att fälla fördraget.

I flera månader har EU gått på sparlåga i väntan på avgörandet. Visst är det bra med "fullständig demokrati" det vill säga att alla parter ska vara överens innan något besluts fattas som berör alla.

Men om nu en väldigt stor majoritet är för ett beslut och en bara liten minoritet är emot hur demokratiskt är det att den lilla minoriteten, i detta fall folket i ett land av 27 länder, ska bestämma över majoriteten. Irlands befolkning utgör ungefär en procent av EUs. Det var lättare att stödja ett sådant förfarande då EEG EU bildades med sex länder, som hade mycket gemensamt, men idag är länderna 27 och tämligen aparta. Låt oss hoppas att det därför bli ett ja i omröstningen i Irland, ett beslut som sedan gör det möjligt att göra förändringar i EUs beslutsprocess så att dagens folkomröstning blir den sista i sitt slag.

Se Dublin-tidningen romantisk dejt malmö. Indexet bygger på 24 olika interna och externa fredsindikatorer, inklusive deltagande i fredsbevarande FN-styrkor och våldsbrottens frekvens internt, även på hur lätt det är att skaffa "mindre förstörelsevapen", korruptionens utbredning och respekten för de mänskliga rättigheterna.

Danmark och Norge ligger på andra och tredje plats, följda av Nya Zeeland och Japan som är det enda G8-landet i toppen. Sverige ligger på en hedrande trettonde plats men har fallit 6 platser sedan fjolårets undersökning.

Irak, Somalia, Afghanistan och Sudan hamnar längst ner på listan. Rangordningen bekräftar egentligen bara det som alla internationellt välinformerade personer redan känner till men numera är detta också vetenskapligt bevisat!

Slagfältet är östra delen av Demokratiska republiken Kongo, där det för en del av de involverade handlar om nationers överlevnad, medan andra drivs av ett hopp om stora rikedomar men för de flesta ett elände av våld och förtryck utan gränser.

En viktig grund till kriget i Kongo och de fruktansvärda förhållanden som flyktingarna lever under i den nordöstra delen av landet, den som gränsar mot Rwanda, är folksammansättningen i Rwanda. Det lilla landet stort som Skåne, har tre folkslag, ursprungsbefolkningen twa, samt tutsi och hutu. Det är främst motsättningen mellan de två senare som lett till vad som kallats folkmordet i Rwanda sedan Afrikas första världskrig.

De såg annorlunda ut, tutsierna är längre och smalare, en typisk representant är Paul Kagame bild vänster , president i Rwanda sedan , men det främsta skillnaden historiskt sett är att tutsi var boskapsägarna och hutu jordbrukarna. Inledningen till Kongos lidande och omstörtningarna i centrala Afrika finns i mordet i april på Rwandas president, Juvenal Habyarimana bild höger , då hans flygplan sköts ned. Detta kan man läsa i en lång artikel i Tempus nr 22 Det är en översättning av en artikel i The Guardian svenska dejting appar utbildning , den 16 maj.

Det är en mycket läsvärd artikel av Chris McGreal. Tidigare bloggar om Kongo: Bilderna är från dejta 2 killar samtidigt photoshop. Projektet som av många ansågs vara dömt att misslyckas, är en stor framgång.

Hela konstruktionen ansågs omöjlig av de flesta expeter men den blev en succé i verkligheten. Idag ingår 16 av de 27 EU-länderna i eurozonen. Slovakien är på väg att bli det sjuttonde. Euron är på väg att konkurrera ut dollarn som världsvaluta. EMUs tekniska framsteg är slående. Inflationen har under 10 år hållit sig inom ramarna för unionens regler på lite drygt två procent.

Räntorna har sjunkit till de lägsta nivåerna på en generation. Valutaunionen har stimulerat den interna handeln och integrationen på finansmarknaderna. Under de 10 åren har det skapats 16 miljoner arbetstillfällen i eurozonen två mer än i USA. Senast anslöt sig Malta och Cypern. Slovakien är på väg in att bli det Sverige deltar inte ens i ERM2, växelkurssamarbetet som knyter valutor i EU-länder utanför valutaunionen till euron. Deltagande i växelkurssamarbetet under minst två år är ett av de konvergenskriterier som leder till medlemskap i valutaunionen.

Sveriges lilla grupp utgör bara sex av EUs 27 medlemsstater. Det är fyra före detta öststatsländer plus Storbritannien och Sverige. Framgångarna borde locka fler att ansluta sig. Finland är redan med liksom vår stora exportmarknad Tyskland, när vågar Sverige ta detta steg?

Hur länge ska Sverige fortsätta att tillhöra minoritetsgruppen som står utanför EMU? Minst tolv människor har dödats och massor har skadats i den våldsamma jakten.

Sydafrikanerna skyller zimbabwierna för att försämra löneläget, vara kriminella och inleda förhållanden med sydafrikanska kvinnor. De våldsamma, främlingsfientliga attackerna känns pinsamma för många sydafrikaner, däribland ledande ANC-företrädare, vars ledarskap var beroende av grannländernas gästfrihet under många decennier i exil innan apartheidstyret föll Tre miljoner människor, varav de flesta zimbabwier har kommit till Sydafrika sedan dess.

Eländiga bostäder och hög frekvens av aids och HIV och andra sjukdomar gör inte saken bättre. Självständigheten har för många inte alls blivit den stora dröm om frihet, jämlikhet och god ekonomisk och social standard som många svarta tidigare närde. Nu tar sig frustrationen uttryck i rasism och främlingsfientlighet. Annan kristen dejting gratis youtube.

Kriget i Kongo har i princip pågått i över 10 år alltsedan Laurent Kabila störtade den cancersjuke diktatorn Mobotu Sese Seko som varit president för Zaire sedan Flera mindre arméer av beväpnade men ociviliserade män, så kallade miliser krigar mot varandra och mot regeringsstyrkor. Alla parter använder sig av våldtäkt som vapen i barbarisk omfattning enligt en FN rapport.

Ibland är motivet för de brutala och grymma våldtäkterna hämnd på andra milisers kvinnor, ibland handlar det om ren rasism så kallad etnisk rensning men ofta rör det sig om försök att undergräva fiendens kampvilja genom att sprida skam, skador och sjukdomar. Så här kan man läsa i en artikel i The Economist, översatt i Tempus nr 19 Lokala hjälparbetare och FN rapporterar om gängvåldtäkter, som ger offren obotliga fysiska och psykiska skador; våldtäkt förövas inför familjemedlemmar eller hela ortsbefolkningar; manliga släktingar tvingas under vapenhot att våldföra sig på sina egna döttrar, mödrar eller systrar; kvinnor som används som sexslavar tvingas äta exkrement eller delar av mördade släktingar.

En del kvinnliga offer har mördats genom att gevär har avfyrats i deras vagina. En del män har tvingats simulera sexakter i hålor i marken som är fyllda med rakblad, enligt en anställd hos Unicef ". För en svensk och europé är detta obegripligt. Hur är dessa kongolesiska män funtade, de förefaller ju mer djurlika än människolika!

Och om det någonsin blir fred i dessa krigiska trakter, som det varit ända sedan självständigheten , hur ska dessa offer och förövare kunna leva tillsammans i ett normalt samhälle? Ska halva befolkningen dömas till döden eller livslånga fängelsestraff? Det är svårt att ha något framtidshopp överhuvudtaget om denna del av Afrika.

Läs mer i dejta 2 tjejer instagram "Atrocities beyond words. A barbarous campaign of rape" eller dejtingsida profil exempel. Integrationsministern, Conor Lenihan bild , påpekar att invandrare i utbyte mot rösträtt måste kunna bevisa att de kan tala engelska innan de gör anspråk på permanent uppehållstillstånd. För att få permanent uppehållstillstånd eller irländskt pass måste alla invandrare få godkänt i ett engelskprov.

Irland avvisar Storbritanniens mångkulturella modell för integrering som bara lett till uppkomsten av etniska getton. Ingenting är så effektivt när det gäller integration som att delta i den politiska processen och rösta, menar Lenihan, som vill öka antalet ”medborgarskapsceremonier” som innebär att utlänningar måste svära en trohetsed till författningen för att få medborgarskap.

En förebild för vår migrationsminister Tobias Billström kanske? Samtidigt kommer Irland att skärpa gränskontrollen för att stoppa fler illegala invandrare och asylsökande. Tidigare blogg om Irland ” dejtingsajter för 16 åringar göteborg ”, Nio av 10 av världens ledande läkemedelsföretag har verksamhet i Irland.

Det som lockar är en välutbildad arbetskraft och företags- och skattepolitiken. Irlands totala arbetskraft ökade från 1,1 till 2 miljoner under perioden till ! Och det föds mer barn än i något annat EU-land! Politiker – åk dit och lär! I början av förra året stämde muslimska grupper i Frankrike den satiriska tidskriften nätdejting oslo ystad för att ha publicerat de så kallade , ursprungligen i gratis dejtingsajt flashback inlägg.

Några dejting åland islands från februari Det blev den första domstolsprövningen i ett europeiskt land om huruvida lagar som tryck- och yttrandefrihet som har en tradition sedan Voltaires och Upplysningstidens dagar ska tillåtas i fortsättningen eller om de invandrade muslimerna nu blivit så många att deras medeltidslagar ska bestämma i detta strikt sekulära land där hädelse inte varit olaglig sedan Problemet är att de finns människor som publicerar karikatyrer som hävdar att muslimer är våldsamma, och sedan finns det muslimer som hotar med att döda dessa människor för att visa att bilderna är falska och vilseledande.

Den 12 mars i år bekräftade en fransk appellationsdomstol tidskriften Charlie Hebdos rätt att publicera den danska satirteckningen med argumentet att den hade provocerat våld i muslimska länder och hade nyhetsvärde.

Detta argument tillfredsställde emellertid inte Islamiska förbundet i Frankrike, som företräder organisationer och som hade stämt tidskriften. Det finns 16 miljoner muslimer i Europa vilket motsvarar tre procent av EUs halva miljard invånare. Muslimer som behövs som arbetskraft i Europa och i Sverige i takt med de kommande stora pensionsavgångarna och det otillräckliga födelsetalet. Läs mer om regler för att leva i "kulturellt blandade samhällen" i en artikel i International Herald Tribune, översatt i Tempus nr 14 " Samlevnaden kräver respekt och tolerans av alla parter.

Nu ska staden gå ett steg längre - från 1 januari totalförbjuds socker i all kommunal verksamhet. Detta kunde man läsa i Vestmanlands Läns Tidnings bästa dejtingsidan gratis i går den 1 april. I Japan är det inget aprilskämt att företagen får böta om de inte förbättrar sina anställdas hälsa och vikt. De företag som misslyckas kommer att få betala högre avgifter till en välfärdsfond för äldre.

Medelålders mäns övervikt leder till snabbt ökande kostnader i sjukvården. Män med midjemått över 85 centimeter kommer att få motions- och dietråd och i allvarliga fall uppmanas att söka läkare. Hälsovårdsdepartementet misstänker att 13 miljoner japaner lider av metaboliskt syndrom medan ytterligare 14 miljoner befinner sig i riskzonen. Metaboliskt syndrom ökar risken för hjärtsjukdomar, stroke och diabetes om det inte motarbetas. Detta kan man läsa i en artikel i av Justin McCurry i bästa dejtingsidan gratis online den 19 mars ” Japanese firms face penalties for overweight staff”.

Eller dejtingsida för poliser malmö. Översatt i dejtingsajter norrbotten nr 13 Det infördes i slutet av talet och då genomfördes många tvångsaborter och sena aborter.

Sedan dess har miljoner födslar förhindrats. Särskilt är det flickornas födslar som hindrats. Experimentens misslyckande blir nu alltmer uppenbart. Folkets missnöje har länge varit enormt. Snart finns det kanske åter stroa familjer se bild. Det nya är den starkt växande äldre befolkningen. I Kina är det tradition att barnen ska sörja för sina föräldrar. Någon offentlig äldrevård eller pensionssystem förekommer inte.

Men den traditionella vördnaden för föräldrarna börjar försvinna. Avkomman i enbarnsfamiljer ”tenderar att vara mer bortskämd och egoistisk” och strunta i traditionella förpliktelser. De lockas till storstäderna där de snart vänjer sig vid en ny, urban livsstil full av bekvämligheter.

De unga "prinsarna" är inte i första hand inriktade på att hjälpa sina gamla föräldrar. Många kinesiska föräldrar börja ångra att de aborterade flickfostren till förmån för en pojke, eftersom de tror att det är mer sannolikt att döttrarna blir lojala vårdare. Originalartikel i dejting 45 minuter "Desperately seeking daughters" översatt i match date of ipl nr 12 eller läs artikeln nätdejting profilbild whatsapp.

Det är första gången på 50 år som han lämnat ifrån sig någon av de många maktbefogenheter han tagit sig. I 50 år har han haft den högsta makten i Kuba! Sedan har han varit president.

Den officiella anledningen är att han fått så starka tarmblödningar att det kräver en svår operation och en lång period av rehabilitering. Han deltog inte själv när han skriftligen lämnade över ledarskapet för Kuba till sin årige bror Raul Castro vilket möjligen betyder att han redan är död. Nu finns snart bara Nordkoreas diktator ”den käre ledaren” Kim Jong Il kvar som ”folkets beskyddare och välgörare”. Mycket positivt har verkligen hänt på den kommunistiska diktaturfronten sedan början av talet.

Den ena muromgärdade bastionen efter den andra har fallit, till allas, utom en liten korrumperad elits, glädje och rikedom. Rapporten från Kuba är den senaste glädjande händelsen. Ett blivande demokratiskt Kuba kan vara det som behövs för att vända den nedåtgående ekonomiska spiralen uppåt igen.

Vi ser fram emot mer sådana goda nyheter. USA har deklarerat att man kommer att erkänna Kosovo som en självständig stat. En majoritet av EU-länder håller med. EU är dock inte enig i frågan. Rysslands vice premiärminister, Sergej Ivanov, varnade häromdagen för att erkännandet av Kosovo som en suverän stat kan leda till separatism på andra håll; på Balkan Bosnien och Makedonien , i Europa Cypern och i Ryssland.

Man kan diskutera om ett självständigt Kosovo är rättfärdigt och vettigt eller om det ens kommer att ha förmåga att klara sig själv ekonomiskt och politiskt. Kosovo är ett mycket litet land med små resurser. Det värsta är dock de mycket starka etniska motsättningar som finns mellan serberna och albanerna.

Ett ännu mindre före detta jugoslaviskt land, Montenegro, har dock klarat sig bra sedan det blev självständigt. Det är stabilt, ekonomin har vuxit och landet närmar sig Europa. Ett sämre exempel är Östtimor som blev självständigt från Indonesien. Exemplet visar att självbestämmande inte alls är någon garanti som automatiskt tar bort fattigdom och kriminalitet eller skapar resurser till förbättrad utbildning och infrastruktur.

Nyligen utsattes både presidenten och premiärministern i Östtimor för allvarliga attentat. Det behövs trupper från Australien för att upprätthålla ordningen. Vilka är det dejtingsajter forum jobb o? Kosovo nätdejting svd jobb. Detta spår FN i en rapport i förra veckan. Enligt denna kommer tobaken innan seklets slut ha dödat miljoner av världens aktuella befolkning och ytterligare en halv miljard av de ännu ofödda.

Tobaksindustrins stora mål är uländerna, till exempel Kina och Indien. Där ökar användningen av cigaretter och andra tobaksprodukter mycket snabbt. Inget land gör sitt yttersta för att begränsa användningen av tobak och bara fem procent av jordens befolkning bor i länder som följer WHOs sex rekommendationer, som till exempel rökförbud, förbud mot reklam, hjälp att sluta röka och högre punktskatter på tobak.

Skillnaden i välfärdsutveckling mellan världens mer utvecklade länder som USA och EU å ena sidan och en stor del av övriga länder å den andra kommer att öka ytterligare. Sedan länge sprids Hiv och aids i de sistnämnda länderna och orsakar ett dåligt hälsotillstånd jämfört med västvärlden och nu kommer rökningen att ytterligare spä på dessa förhållanden. Översatt i dejting göteborg yr s Rapporten från FN, sammanfattning, gratis nätdejting sverige konsert.

Under detta års fyra första veckor användes det 37 miljarder plastkassar. Detta kan man läsa på reusebags. De allra flesta används inte utan slutar sina dagar som avfall eller som skräp i naturen. Där kan de inte brytas ner på ett naturligt sätt utan ligger kvar i decennier. Det ”gröna” Irland tröttnade på denna nedsmutsning och införde en skatt på plastkassar som gör att de för närvarande kostar 22 eurocent.

En samtida informationskampanj fick en stor genomslagskraft. Folk har skaffat återanvändbara tygkassar eller andra lämpliga transportmedel från stormarknaden eller den lilla kvartersbutiken. Plastkassen har blivit socialt oacceptabel, ungefär lika illa sedd som äkta pälsar eller hundbajs på trottoaren. Ovanor är till för att brytas menar många irländare och ”ovanor är till för att brytas”. Irland var också första EU-land att införa rökförbud och fortsätter att gå i spetsen för många olika miljösparande åtgärder och regler.

Nu funderar man på liknande nedskräpningsskatter på bankomatkvitton och tuggummi – i Dublin liksom i Malmö är trottoarerna prickiga av utspottade tuggummin. Läs mer i en a fria dejtingsajt i sverige zaremba eller match by date of birth for marriage. Artikeln finns översatt i senaste numret av nätdejting säkerhet jobb , nr 6 I en artikel i Aftonbladet den Här kan läsarna svara på om de tycker att plastkassar ska förbjudas eller ej.

Över två tredjedelar av de svarade ja! Antalet våldsamma dödsfall är större än i Afghanistan räknat per capita. I Sydafrika sker fem gånger så många mord per dag som i USA - som är sju gånger större se dejtingsajter helt gratis virusprogram eller gratis dejting linje nummer.

Det är därför extra tragiskt att de som är satta att skapa lag och ordning, tvingas använda så mycket energi på att bekämpa varandra i stället för brottslingarna. Allt går tillbaka på rivaliteten mellan de främsta ledarna inom ANC – som en gång var en befrielserörelse som med Nelson Mandela i spetsen störtade den förhatliga apartheidregimen. Jacob Zuma, ANCs nyvalde ledare, åtalades för en månad sedan för skattefusk, bedrägeri och penningtvätt. Sedan var det polischefen Jackie Selebis tur bild.

Han har nu avgått från sin tjänst som chef för Interpol. Senast grep polisen Gerrie Nel, framträdande medlem av en speciell utredningsenhet kallad Skorpionerna. Han ledde utredningen mot Selebi. Selebi är president Mbekis man. Skorpionerna ligger i en ständig fejd med den reguljära polisen som om den inte är korrupt inte heller lider av någon större kompetens.

Se artikel i dejting hbt eller dejta med hiv. Tidigare bloggar om Sydafrika, dejtingsida herpes zoster , dejtingsida rock segmon leder till en ny kolonialisering av Afrika och dansk nätdejting. Khmerledaren Pol Pot, som var ”broder nr. Mellan den 17 april och 6 januari hade de Röda Khmererna makten i Kambodja. Regimen som var stödd av Maos kommunistiska Kina genomförde ett av mänsklighetens vanvettigaste experiment. Den försökte att med rå styrka och brutalt våld skapa ”den nya kommunistiska människan” som skulle användas enbart till hårt kroppsarbete.

Hela folket sattes i tvångsarbete under de Röda khmererna bild. De förstörde bibliotek, museer, universitet, de avskaffade pengar och banker, de stack kloster och tempel i brand. Familjen fick inte betyda något, utan den ersattes av ”Angkar”, Organisationen, som leddes av ”Broder nr. Nästan en fjärdedel av landets åtta miljoner invånare dog i ”experimentet”, många avrättades, andra dog av svält eller sjukdomar. Först nu, 29 år efter massmördarnas fall och nästan 10 år efter Pol Pots naturliga död, ställs de till svars.

Kambodja har äntligen fått sin egen Nürnbergprocess. Titta på egen risk. Läs mer dejtingsidor utan registrering bil , eller dejta 15 åring påkörd. Enligt den erfarne partistrategen Joel Netshitenzhe har kriminaliteten i Sydafrika blivit ”en hemsökelse”, HIV skördar ”förödande många liv”, inkomstklyftan vidgas och miljontals sydafrikaner sitter fast i fattigdom.

Aidskrisen som dödar sydafrikaner varje dag är en av de värsta i världen. Brottsligheten är så hög att landet börjar likna Sierra Leone eller Colombia. I Sydafrika sker fem gånger så många mord per dag som i USA – som är sju gånger större.

Kriminologen Antony Altbeker som har studerat det sydafrikanska samhället ingående i många år, beskriver situationen som ”att våldet har inlemmats i vår nationella DNA och förökat sig där”. Den moraliska oförvitlighet som ANC med Nelson Mandela i spetsen hade utomlands har urholkats av den oförsvarliga toleransen mot förtryckarregimer i Zimbabwe, Sudan och Burma.

Enligt Världsbanken är Sydafrika idag ett av världens mest ojämlika samhällen och det blir allt värre. Tidigare artiklar om Sydafrika, gratis dejting app lösenord leder till en ny kolonialisering av Afrika och gratis dejtingsidor flashback skvaller.

I varje fall inte av de som läser Aftonbladets och Dagens Nyheters nyhetssajter och röstar. Mycket är väl önsketänkande. Egentligen ingenting nytt, att dessa var de tre huvudkandidaterna kände alla till.

Nu får vi se hur det går i nästa val i New Hampshire den 8 januari. Först kommer det att avgöras vem som blir demokraternas presidentkandidat. Det är en helt öppen fråga.

Frågan är om de konservativa demokratiska väljarna vågar satsa på kvinnan Clinton eller afroamerikanen Obama? Jag tror det inte utan förväntar mig snarare en annan till exempel John Edwards. Och då blir frågan om vem som vinner presidentvalet, Edwards eller Rudy Giuliano också en helt öppen fråga som jag inte ens vill sia om. Utom att utgången troligen blir mycket jämn och oviss i det längsta. För Europas del kommer Kosovos önskan om självständighet att bli en viktig fråga.

Någon helt självständig Kosovo republik kommer emellertid inte att se dagens ljus Vladimir Putin kommer att stoppa detta. Han är vän med det kristet ortodoxa Serbien, han fruktar självständighetsrörelser i flera av de ryska republikerna och han har styrka att sätta makt bakom orden.

Han blev årets person i fjol och han styr över enorma materiella och politiska tillgångar. Första halvåret är det Slovenien som står för ordförandeskapet i den europeiska unionen. Den viktigaste frågan blir att hantera utvecklingen i Kosovo. Det är verkligen märkvärdigt hur annorlunda det har gått för Slovenien – och Kroatien, på väg in i EU - i jämförelse med Bosnien, Serbien och Kosovo. Kan det bero på att Slovenien och Kroatien i likhet med EUs sydliga medlemstater tillhör den påveledda kristenheten med allt vad som följer av likheter i traditioner och kultur.

Serbien tillhör den ortodoxa kristenheten som de i och för sig delar med medlemsstaterna Grekland, Bulgarien och Rumänien medan Kosovo och Bosnien bosniakerna huvudsakligen är muslimska. Nu är det dags att börja vänja sig vid motsatsen. Nu stiger matpriserna och de förväntas stiga ytterligare under många decennier framåt. Det finns två orsaker till detta. Det främsta är att rädslan för en klimatkris har kraftigt ökat efterfrågan på etanol som alternativt drivmedel för bilar. Majs går därför, främst i USA, till bränsleproduktion i stället för att ätas.

Enligt Världsbanken går det åt lika mycket spannmål för att fylla tanken på en SUV som för att föda en människa ett helt år! Den andra orsaken är att världens medelklass ökar, särskilt märks detta i Indien och Kina.

Fler människor har råd att äta kött och att producera kött kostar mycket spannmål. Det går åt tre kilo spannmål för att producera ett kilo griskött och åtta kilo för ett kilo nötkött. I början av september steg världspriset på vete till över dollar per ton, all time high. I maj låg priset på dollar. Tidigare i år översteg priset på majs dollar per ton vilket också var världsrekord.

Att alla får betala mer för sina matinköp blir tydligen den första stora märkbara nackdelen av att jaga koldioxidutsläpp för att hindra klimatförändringen! Särskilt drabbas fattiga i uländerna av högre maträkningar och FNs utdelning av mat i katastrofområden blir dyrare. Den har redan minskat till den lägsta nivån sedan Högre matpriser höjer också inflationen mer i fattiga länder än i de rika.

I många utvecklingsländer är inflationen nu den högsta på 10 år vilket leder till räntehöjningar. De som främst tjänar på utvecklingen är bönder i de rika länderna. Samtidigt som president Robert Mugabe berättar om planer på ”Alla skördars moder” denna säsong vacklar många av hans undersåtar på randen till svält. Zimbabwe var för inte så länge sedan södra Afrikas kornbod som exporterade spannmål till grannländerna.

Men började president Mugabes regering beslagta tusentals kommersiella farmer framför allt de som ägdes av vita. Mugabes behövde tillgångarna för att skänka dem till sina medarbetare och anhängare och till krigets veteraner för att försäkra sig om att de förblev lojala mot Mugabe. De nya ägarna drev snart farmerna i konkurs.

En tredjedel av Zimbabwes invånare skulle i dag inte överleva utan hjälp utifrån. Men även den maten kommer inte alltid fram till de munnar den avser att mätta. Mycket används för att säkra röster på Mugabe vid nästa års presidentval och mycket behålls av distributörerna som säljer maten till hutlösa priser.

Artikeln är översatt i dejtingsida danmark nr 50 Se en dejting gävleborg , översatt i Tempus nr Adressen till ”Mahmoud Ahmadinejads officiella blogg” finns dejting tv program krstarica.

Där finns plats för inlägg på persiska, arabiska, franska och engelska. Han tycks ha bortsett från att mycket av kommunikationen i cyberrymden handlar om förtal och sarkasmer.

Visst är många av kommentarerna devota hyllningar till presidenten – och misstänker jag liksom många kritiska kommentarer, att dessa är skenheliga och falska - men där finns också inslag av svidande kritik från kända och okända motståndare.

På den franska utgåvan kan man som första bloggkommentar läsa: En annan säger ”I think you are an evil leader. Freedom and tolerance are necessities in this day and age, and the fact that your country kills intellectuals, journalists, minorities, etc. Men den pladdrande politiska novisen Mahmoud anser sig väl stå över sådan kritik.

Han har ju Allah och Mohammed på sin sida och alldeles särskilt Mahdi, den "tolfte imanen", som är shiiternas frälsare och som är på väg att återuppstå för att tillsammans med Ahmadinejad? Studien skulle ha offentliggjorts först den 4 december men den spanska lärartidningen Magasinet har redan publicerat resultaten på sin hemsida skriver dejtingsidor under 18 intyg. Jämfört med den förra studien från , som koncentrerade sig på kunskaperna i matematik, har Sverige rasat från plats 18 till plats Desto trevligare är resultaten för Finland som stärker sin ställning som det land där åringarna lär sig räkna och behärska naturvetenskapliga ämnen bäst.

På andra plats kommer Hongkong, följt av Kanada och Taiwan. Också Danmark har fallit tillbaka, från plats 20 till 24 liksom Norge, som backar från plats 27 till Den tyska tidningender Spiegel skriver också om undersökningen och oroar sig särskilt för att andra generationens invandrarbarn, det vill säga de som fötts i Tyskland och följt hela skolsystemet, liksom , ligger tre år efter tyska skolbarn!

PISA är ett OECD-projekt som syftar till att undersöka i vilken grad respektive lands utbildningssystem bidrar till att femtonåriga elever, som snart kommer att ha avslutat den obligatoriska skolan, är rustade att möta framtiden. Genom olika prov undersöks elevernas förmågor inom fyra kunskapsområden: Genomförs vart tredje år och deltog 57 länder. Mer om vad PISA är kan man läsa på dejtingsidor för rika. Rapporten kan köpas för 40 kr från dejta någon med barn.

Det är svårt att förstå det socialdemokratiska partiets motstånd mot att förutsättningslöst prova olika lösningar för att stoppa den svenska grundskolans försämring när det gäller matematik och naturvetenskap. Är det egna misslyckande som spökar? Där blir, främst på landsbygden, ett stort antal barn anklagade för häxeri, de misshandlas och överges. Ofta sker detta som en förevändning för föräldrar och släktingar att slippa försörja eller ta hand om dem.

Det är en vanlig tro i Angolas dominerande Bantu-kultur att häxor kan kommunicera med de dödas värld och suga upp eller ”äta” andra människors livskraft. Vuxna häxor sägs förtrolla barnen genom att ge dem mat, för att sedan gengälda tjänsten genom att offra en familjemedlem. Barn kan brännmärkas som häxor av kyrkor där siare påstår att de förhäxats till att begå mord på anhöriga. Då vågar inte ens polisen hjälpa barnen mot barnets misshandlande föräldrar.

Bild på barn anklagade för häxeri. Häxjakterna har ökat sedan fäderna blev oförmögna att sörja för barnen. Två fall nyligen upprörde myndigheterna i Luanda. En mor förblindade sin åriga dotter med blekmedel för att ”befria henne från hennes onda visioner”. En far injicerade batterisyra i sin årige sons mage för att han fruktade att sonen var en häxa. Så kallade helbrägdagörare tar bra betalt för att ”bota” de häxdrabbade barnen. Medicinmännen har tusentals kunder årligen.

I kyrkorna finns det siare som hävdar att de kan driva ut onda andar. Artikeln finns också att läsa dejta flera killar samtidigt chords. Vägen är en korridor av misär som delas av flyktingar som trängs i överbefolkade läger där maten tar slut i rask takt. FN-personal i Somalia säger att landet har en högre undernäringsfrekvens, mer blodigt våld och färre hjälparbetare än Darfur. De ständiga striderna i Mogadishu mellan övergångsregeringen och de islamistiska upprorsmännen har drivit mängder av desperata människor på flykt från huvudstaden mot Afgooye, tre mil in från kusten, där ett tal läger bestående av hyddor av kvistar och plastskynken har vuxit upp på nolltid.

Människorna är hungriga, utsatta, sjuka och döende. Ända sedan övergångsregeringen sattes upp förra året har den slagits mot upproriska som är en blandning av militanta islamister som för ett ”heligt krig”, rivaliserande klaner och familjer som vill ha mer egen makt än regeringen erbjuder och andra som tidigare profiterade på den rådande anarkin och därför nu vill hindra att ordningen i landet ska återupprättas.

Eländes, elände ända sedan oktober då USA drog sig ur landet sedan Somalias milis skjutit ner två Black Hawk helikoptrar i Mogadishu. Vad finns att göra åt de många ständigt stridande länderna i Afrika söder om Sahara och som inte alls tycks bry sig om sin civilbefolknings stora lidande? Krig, HIV och missad utveckling har gjort Afrika till världens fattigaste del och klyftan mellan Afrika och resten av världen fortsätter att växa. Afrikas situation är klart sämre idag än den var för 50 år sedan.

Gettlemans artikel finns i dejtat 2 månader gråter eller dejta en 18 åring. Tidigare bloggar om Somalia: Under en internationell motorshow för några veckor sedan visade företaget Herpa en modell av en ny Trabant och frågade besökare vad de tyckte.

I april stängdes fabriken i Zwickau efter att ha producerat totalt 3 bilar. Den 7 november startade produktionen av Trabant och firar därför i dagarna års jubileum. Bilen fick namnet Trabant, som betyder satellit på tyska som en hyllning till den ryska satelliten Sputnik som sköts upp i rymden Eftersom Östtyskland hade ont om stål och ingen hårdvaluta att importera för, gjordes bilen i Duroplast, en blandning av hartspulver och bomull.

Läs om Trabant i dejtingsida för ensamstående föräldrar vet eller dejta gift man birthday. En svensk indisk dejtingsajt badoo. Där kan man också lyssna till dejtingsidor utomlands iphone som spelades vid så många medaljceremonier på idrottsarenor världen över under och talen. Det blir fortsatt borgerlig regering och Socialdemokraterna gör sitt sämsta val i modern tid.

Jag följde valet sent i går kväll på några tidningars webbsidor, Aftonbladet, Dagens Nyheter och danska Politiken. På båda svenska tidningarna kunde man läsa att Fogh Rasmussens fortsatta regerande hängde löst eller åtminstone skulle han bli beroende av det nya partiet Ny Allians, som bildats med ambitionen att förringa Dansk Folkepartis influens i dansk politik. Tidigare hade man i samma tidning kunnat läsa att enligt en opinionsundersökning var Ny Allians det parti som väljarna hade minst förtroende för av alla folketingspartier.

Anders Fogh Rasmussen får nu möjlighet att göra Danmark ännu mer till ett enat land med god ekonomi, lägre skatter och välmående medborgare – Danmark är ju det land i världen där människorna är lyckligast – ett land som varje svensk skulle önska sig.

Låt oss också hoppas att den svenska alliansregeringen noga studerar Fogh Rasmussens politik till lärdom och efterföljelse. Läs mer på de segrande partiernas hemsidor: De kommer att flyga privata jetflygplan till Lissabon där de i en kort ceremoni ska underteckna det nya EU-fördraget för att sedan hoppa på planen igen och flyga till Bryssel och den traditionella middagen och diskussionerna där.

Portugal som fram till årsskiftet innehar ordförandeskapet i EU, insisterar på att fördraget ska undertecknas i den portugisiska huvudstaden den 13 december. Detta garanterar att fördraget går till historien som ”Lissabonfördraget” på samma sätt som Romfördraget , Maastrichtfördraget , det vill säga olika milstenar i den Europeiska Unionens utveckling.

Experterna räknar med att det delade toppmötet i december medför mellan 10 och femton ton extra koldioxidutsläpp. Själv tycker jag nog att europeiska politiker och EU-tjänstemän som tillsammans äntligen lyckats enas om ett nytt regelverk kan vara värda att få fira detta lite lyxigt och högtidligt. Jag tycker att man alltmer har anledning att uppskatta detta det över åriga fredens bålverk i Europa ju mer det börja mullra lite varstans ute i världen. Men när min fru, eller dotter gör inköpen blir det alltid kycklingbröst och jag har länge undrat varför.

...

Här är Alfons, 5 år. Han har precis lärt sig knyta.. Han har precis lärt sig knyta själv. Det tycker Alfons pappa är jättebra, för det har inte varit helt lätt att behöva knyta skor och skridskor och presenter och nalles halsduk. Så när Alfons vill öva sig i att knyta med alla snören han hittar tycker pappa bara det är bra.

Men när stora delar av lägenheten är hopknuten och översnörad är det inte lika roligt längre. Kanske något för de allra minsta barnen som känner igen sig i att precis ha lärt sig knyta själv.

Men i övrigt har den inte mycket att erbjuda. En mellanbok som jag inte kommer att minnas. Bortskämd kung vill ha något annat som faller från.. Bortskämd kung vill ha något annat som faller från himlen än regn, snö, sol och dimma. Han vill ha en egen femte årstid och med trollkarlars hjälp får han det och Oobleck faller från himlen. Först är han nöjd, trots hovgossen Bartholomews alla varningar.

Men när alla i kungadömet - inklusive kungen själv - fastnar i det gröna, kletiga ooblecket vill han inte längre och det är bara Bartholomew som kan rädda kungadömet. Seuss naiva inlägg i miljöförstöringsdebatten. Saga med rim och nästan för mycket reson. I tredje boken är det Kinesiska riket - om inte fö..

I tredje boken är det Kinesiska riket - om inte förintat - så åtminstone besegrat. Kejsaren har flytt söderut och mongolerna härjar runt i landet och samlar på sig rikedomar och funderar på hur de ska gå vidare. Handelsmän och diplomater och skickats västerut för att skapa förbindelser åt det hållet.

När det visar sig att länderna västerut inte är det minsta intresserade av förbindelser - utan skickar tillbaks sändebuden slaktade i säckar - vänds krigsmaskineriet från söder till väster. Djingis Kahn skickar ut sina söner - som nu är generaler - att visa vem som bestämmer i världen.

Dock har Djingis Kahn inte lyckats så bra med de interna relationerna, då hans söner i det närmsta är dödsfiender. Han måste bestämma sig för vem som ska ta över efter honom om inte riket ska falla samman efter hans död. Denna bok i serien är i mitt tycke den bästa. Framgångssagan har börjat visa en baksida. Precis som alla föräldrar som satsar på karriären i första hand och familjen i andra hand får Djingis Kahn skörda konsekvenserna.

Han vägrar att behandla sin äldsta son som sin egen och hans andra fru - som han "vann" av en Kinesisk kung - är inte speciellt glad i att Djingis planerar att stävja hennes hemland genom att skicka dit en armé att slakta dom snälla. Jan Berglin - som på senare år har ett nära samarb.. Jan Berglin - som på senare år har ett nära samarbete med sin fru Maria när han skapar sina alster - har en förmåga som få andra att sätta fingret precis i ögat på Sverige och det moderna samhället.

Som att Sverige självklart skulle vinna melodifestivalen om vi bröt upp monarkin Sverige i små republiker där alla röstade på Kicki Danielsson, eller att man kan uppnå sina dagliga steg om man smyger ner sin stegräknare i arbetskamratens rockficka.

I "Berglins tolva" fortsätter Jan och Maria att träffsäkert visa upp vårt Sverige, ofta med hjälp av litterära citat och små gubbar med muminstora näsor. Dock når denna tolfte samling av paret Berglins samlade teckningar inte upp till samma nivå som de brukar.

Boken innehöll inget direkt överraskande gapskratt, utan nådde blott till en lång kedja av småfnitter och igenkännande leende. Dock erkänner jag mig bortskämd vad det gäller Berglins förmåga att få mig att skratta - så betyget blir ändå högt. Pi ska med sina föräldrar flytta från Indien till.. Pi ska med sina föräldrar flytta från Indien till Kanada. Dock sjunker båten mitt ute på stilla oceanen och bara Pi lyckas ta sig ombord i en livbåt och överleva.

Av människorna det vill säga. För ensam ombord i livbåten är han inte. Med sig har han en skadad zebra, en orangutanghona som precis mist sitt barn, en hungrig hyena och en mycket uppretad bengalisk tiger. Det är en otrolig historia som målas upp i "Berättelsen om Pi" och genom att skriva in sig själv och den vuxna Pi i boken, hävdar författaren att hela historien är sann.

Eller kan vara sann. Ska sanningen fram bryr jag mig inte så mycket om sanningshalten. Det är en mycket bra historia, berättad på ett engagerat och varmt sätt. Jag tror på att den skulle kunna vara sann. Och är den sann Ja, då skulle nog även jag hålla med om att det finns en Gud. Johan Rabeus agerar sig igenom de 11 cd-skivorna som ljudboken består av.

Han spelar på alla de strängar som en rutinerad skådespelare har till förfogande i sitt gestaltande. Och redan efter en halv cd är det ytterst enerverande.

Ju fler ljuböcker jag läser, ju mer anser jag att ljudboksinläsare ska vara ytterst tillbakadragna och reserverade när de gör sitt jobb. Annars är risken stor att inläsaren stjäl min läsupplevelse och ger mig hsin egen. Och den vill jag för det mesta inte ha. En tidig och kall vintermorgon hittar bibliotekari.. En tidig och kall vintermorgon hittar bibliotekarien Vicki Myron en liten bedrövlig kattunge som någon stoppat in i bokinkastet på biblioteket.

Mycket snabbt bestämmer sig Vicki för att ta hand om katten och kort därefter blir det uppenbart att kattungens hem blir själva biblioteket.

Personalen sluter upp och tar tillsammans hand om kattungen och ger honom namnet Dewey Readmore Books. Dewey visar sig – utöver att vara en katt med allt det innebär – också vara en god människokännare. Han har en förmåga att vara för var och en det den behöver. Om någon känner sig ensam lägger sig Dewey i dennes knä, om någon känner sig ledsen tröstar Dewey och om någon är uttråkad roar Dewey gärna.

Även om biblioteket är fullt av folk hittar han tid till var och en som behöver honom och ger denne något. Dewey var en sådan katt som får alla att känna att de hade en alldeles speciell relation med honom. Efter ett tag tar hela samhället Spencer Dewey till sitt hjärta och ryktet om den unika bibliotekskatten sprider sig. Efter några år har detta rykte spritt sig hela vägen till Japan och ett japanskt filmteam kommer och gör ett reportage.

Tidningar världen över kommer och gör reportage och till slut är Dewey världsberömd. Bibliotekskatten Dewey är en feelgoodbok som får ens hjärta att svälla och dunka utan att bli det minsta sockersött.

Vicki skriver bara vad hon varit med om och sett. Feelgoodkänslan är något som Dewey i sig bidrog med – och sån var han bara. Är man kattvän och kattälskare kan man känna igen sig i boken och har man dessutom en egen katt där hemma som delar Deweys unika förmåga att se människor och vad de behöver – då är boken en riktig upplevelse.

Babben Larsson läste in boken med den äran. Hennes egen gotländska dialekt passade mycket bra. Dock försökte hon gestalta olika karaktärer i boken med hjälp av olika dialekter vilket absolut inte fungerade. Dan Piraros bakgrund är nog mycket lik många andra.. Dan Piraros bakgrund är nog mycket lik många andra serietecknares. I stället för siffror i räkneboken och bokstäver i skrivboken, fyllde han sina böcker med seriefigurer.

Och när han fick nog av att lärarna hindrade honom från detta, bad han om att få gå på toaletten och gick sedan hem – och ritade seriefigurer. I 20 års tid har Piraro producerat runt skämtteckningar och när Gary Larson, i mitten av 90 –talet, pensionerade sig från tecknandet gick Piraro in och fyllde hans plats i hundratals dagstidningar.

Piraro har en förmåga att vrida verkligheten något varv extra och låta oss titta på den från ett nytt och absurt håll. Ofta roligt – men inte alltid. Många speglar det amerikanska samhället av idag på ett kritiskt sätt och är inte sällan starkt politiskt.

Att Piraro är en djurrättsaktivist med liten respekt för den sittande regeringen blir både tydligt och övertydligt. Boken innehåller många favoriter och jag får mersmak. Han valde att ta Farids plats oc.. Han valde att ta Farids plats och följa de vita fruarna till dödsriket.

Farid försöker övertala Fegnolio och Meggie att försöka läsa tillbaks honom. Fegnolio - som sett alla sina försök att ordna till sin historia - har dock fått slut på ord och kan inte göra mer. Han övertalas i stället att skriva en text så att Meggie kan läsa in Orpheus i historien, så att denne kan ta över skrivandet och läsandet som behövs för att hämta tillbaks Sotfinger.

Orpheus vill gärna hjälpa till att få Sotfinger tillbaks, men på sitt egeet sätt och under tiden utnyttja sin förmåga maximalt och leva i lyx och välmåga. Ganska snart har han även anslutit sig till Ormhjärta i sin strävan efter makt och prestige.

Moe har nu helt axlat hjälterollen Nötskrikan men har fått en mycket farlig fiende i Orpheus samt den numer odödlige Ormhjärta. En odödlighet som Moe själv gett honom genom den bok han tillverkat åt honom. Att godhetens ka segra verkar mer och mer omöjligt. I den sista delen i triologin om Bläckvärden har Cornelia Funke dragit upp tempot - vilket passar min smak.

Den tredje boken är lika lång som sin föregångare men innehåller så mycket mer. I Bläckdöd handlar mycket om liv och död - men magin är mer närvarande än i Bläckmagi. Funkes grundidé kommer här mer till sin rätt och överraskande vändningar avlöser varandra - som de ska i en riktigt bra bok. Lo Iweborg fortsätta förmedla böckernas magiska känsla på ett utmärkt sätt. Kapricorn är död och Moe och hans dotter Meggie ka..

Kapricorn är död och Moe och hans dotter Meggie kan koppla av i Elinors hus - tillsammans med Resa som nu är tillbaks i vår värld - men stum. Dock längtar Meggie efter att besöka Bläckvärden efter alla historier hon fått höra. Därför bestämmer hon sig för att läsa in sig själv i berättelsen, tillsammans med Farid - som lämnats kvar när Sotfinger lästes in av den egenkäre men farlige Orpheus.

Orpheus har ingått en pakt med Kapricorns mor och hantlangaren Basta och är nu ute efter hämnd på Moe. Till slut har även Moe, Resa, Kapricorns mor och Basta lästs in i Bläckvärden - där historien tar en vändning som bokens författare Fenoglio inte alls har tänkt sig. Trots sina försök att skriva historien rätt vill historien själv något annat och ondskans makter - i form av Ormhjärta - växer sig starkare. Den ende som verkar kunna kämpa för det goda är hjälten, Nötskrikan, som Fenoglio hittat på genom några sånger han skrivit.

Som förebild har hant haft Moe - utan en tanke på att denne faktiskt skulle dyka upp i Bläckvärden och tvingas fylla ut den roll som skapats åt honom. Denna andra delen i triologin om Bläckvärden är en komplicerad, men mycket spännande historia. Idén om en saga som börjar leva sitt eget liv - oavsett författarens avsikter.

Dock tycker jag att tempot är något för lågt. Även om språket är både vackert och poetiskt blir det för mycket av karaktärernas tankar som bara står i vägen för historiens framåtrörelse.

Men både idé och berättande är så fascinerande att det inte förtar det faktum att Bläckmagi är en läsupplevelse utöver det vanliga.

Lo Iweborg är en mycket duktig inläsare som lyfter fram bokens känsla på bästa sätt. När hon till och med får så enkla ord som "ja" och "nej" att låta så magiska att det kittlar i magen - då är det precis rätt sorts inläsning för en magisk bok.

Herr Fågel trivs bra i sin holk. Det gör inte Fru.. Det gör inte Fru Fågel. Hon kräver att de ska flytta. Så de börjar leta efter något nytt krypin. Men det går inte så bra som de hade velat. I hålet i trädet bodde en tvättbjörn och i skon bodde en fot. I brevlådan bodde post och i klocktornet bodde det stora högljudda klockan. Och när den började ringa försvann Fru Fågel spårlöst.

Slutpoängen är förutsägbar och fylld av sensmoral. Men det är en sådan historia. Peter Englund är historisk författare av dignitet..

Peter Englund är historisk författare av dignitet som för ett par år sedan intog stol nr 10 i Svenska akademin. I "Brev från Nollpunkten" tar Englund med läsaren genom talets mörkaste episoder; förintelsen, bombningen av Nagasaki och den totalitära stalinregimens urskiljningslösa utrensningar. Sverige har ett effektivt sätt att se till att inte få nobels litteraturpris, då alla tänkbara kandidater röstas in i akademin och därmed gör sig onominerbara.

Peter Englund är en lysande historiker och driven berättare. Det är med insiktsfull överblick han reflekterar över historiens ondska och med kioskvältarintensitet han berättar det för oss.

Och detaljer har satt sig i mitt sinne - starka bilder som lever kvar. Som anekdoten om skylten som Stalin satte ovanför sin yngsta sons säng: Detta är min första bok av Peter Englund och det gör mig så glad att jag har flera framför mig. Torsten Walund är en av de flitigaste och mest kompetenta inläsare jag stött på. Och även här gör han ett utmärkt jobb.

Raskolnikov har bestämt sig för att begå ett mord Raskolnikov har bestämt sig för att begå ett mord. Han planerar det och gör det. Men det gick inte precis som han tänkt sig och den känsla han eftersträvade vägrar infinna sig. I stället blir han ångestfylld, paranoid och svårt sjuk. Mitt i allt detta anländer hans syster och mor till StPetersburg, en poliskommisarie kallar in honom på förhör men presenterar inga direkta misstankar. Till slut erkänner han sitt dåd för den prostituerade Sonja Marmeladovich, ett erkännande som oturligt nog hörs av någon i vars våld Raskolnikov inte vill vara i.

Brott och straff är alla klassikers klassiker, och med all rätt. Dostojevskij är en mästare på de psykologiska detaljerna både i det lilla och det stora.

Samtidigt fångar han den underliggande psykologin i den tidsanda som rådde i Ryssland och Europa på slutet av talet. Hela tanken om att ett brott - oavsett hur stort det är - kan rättfärdigas om idén bakom bara är tillräckligt stor och viktig, skapade ju ett ganska stort brott i Europa några decennium senare.

Före jag läste "Brott och straff" trodde jag det var en tung, snårig och svårgenomtränglig bok, men tji fick jag. Det var som att läsa en spänningsroman med burleska mellanspel med Raskolnikovs bästa vän i olika dråpliga situationer. Samtidigt kan man göra hur många komplicerade analyser som helst av boken. Som en riktigt bra bok ska vara kan den läsas i flera lager.

En spänningsroman med humoristiska och romantiska mellanspel är det enklaste. Men den fungerar även som en satir över tidsandan - som jag var inne på ovan. Vidare som en psykoanalytisk djupdykning i en människas sinne, i en tid då psykoanalysen ännu inte existerade. Utifrån det perspektivet kan man se huvudpersonens dåd som en självbestraffning.

Redan före boken börjar har han mått mycket dåligt, men han har inte förstått varför, och då begår han mordet för att på så sätt konstruera en orsak till att må så dåligt som han gör. Sedan efterkonstruerar han ett motiv till varför han begick mordet. Men motivet är endast förnuftsbaserat. En tolkningsvariant som Elinleticia planterade i mig under läsningens gång handlar om kronologin. Berättelsen kan ses som den är; kronologiskt berättad och rakt fram.

Eller så kan man tänka sig att den är okronologiskt framfödd ur huvudpersonens nevroser. En sådan tanke föder exempelvis idéen om att Raskolnikov kanske inte alls begått ett mord, utan bara fantiserar ihop skeendet i sin hjärna allt eftersom han får reda på ny fakta kring ett mord som någon annan begått. Men berättelsen presenteras då för oss i den ordning som Raskolnikov föreställer sig den. Detta är en tolkning som delvis antyds av en av karaktärerna i boken. Eftersom detta är en bok med så många lager, och så många tolkningsmöjligheter, är jag säker på att andra som läser den ser helt andra saker i den än jag har sett.

Och när jag läser om den om några år, med nya tankar, kunskaper och livserfarenheter - kommer jag nog att få läsa en helt annan bok än jag nu recenserar. Per Myrberg läste in boken. Han har en helt fantastisk röst för ljudboksinläsning, men är lite för pigg på att dramatisera karaktärerna.

Jag tänker mig att en del av hans småjud, hummanden och andra "levandegörande" trix inte står i boken, och för mig är det en av inläsarnas dödssynder. Men trots detta ror han flaggskeppet "Brott och straff" i hamn. Barbro Bronsberg och Nina Vestlund brända båda ut..

Barbro Bronsberg och Nina Vestlund brända båda ut sig i början på 80 -talet. På den tiden fanns ubrändhet knappt som begrepp och de fick mer eller mindre lära sig själva hur man rehabiliterade sig efter utbrändhet. Boken inleds med en kompetent genomgång om vad som händer i kroppen vid stress och vad det är som leder fram till utbrändhet.

Sedan följer huvuddelen av boken, som är en genomgång av tolv rehabiliteringspunkter. De börjar med det rent uppenbara: Därefter blir punkterna mindre och mindre allmäna och självklara och avslutas med hur tärande det kan vara på psyket att jobba i ett företag vars ideal man inte delar.

Därimellan avhandlas tung arbetsbelastning, dålig planering, inkompetent ledning, överambition, själv-är-bäste-dräng-syndromet, egna och andras krav osv. Boken avslutas med ett mycket givande kapitel om vad anhöriga kan och bör göra under rehabiliteringen.

Ge stöd, ha respekt, ha förståelse, ha tålamod. Den kan med behållning läsas både av de som känt sig bara det minste jäktade och de som står inför flera års sjukskrivning då de blivit mentalt, fysiskt och själsligt urlakade. Boken har en välavvägd balans mellan djupare känslomässiga insikter och rent konkreta handlingsråd.

Någon gång tycker jag det flummar iväg, men har ändå respekt för nödvändigheten av det. Att använda de fyra elementen som metafor och beskriva hur vinden är tanken, jorden är kroppen osv, är inget jag går igång på. Men jag förstår att detta är vägen in för vissa människor - och på det sättet når författarna så många läsare som möjligt och kan göra större nytta.

Helena Gripe är helprofessionell i sin inläsning. Dock har hon den irriterande egenheten att tala med samma betoningar som Anders Jansson i "Hip! Detta får mig att ibland sluta lyssna och börja fnissa i stället.

Dock var det inte irriterande nog för att hindra mig från att läsa boken två gånger på raken. Astrid Lindgrens klassiker om pojken Skorpan som d.. Astrid Lindgrens klassiker om pojken Skorpan som dör i en sjukdom och följer efter sin döde bror och hjälte - Jonathan - till landet Nagiala.

Landet dit man kommer när man dött och där sagorna och lägereldarna lever. Men det är också där som den onde Tengil och hans tämjda urtidsmonster Tekla bor.

Så det är rakt in i ett ganska obehagligt äventyr Skorpan kastas - där han måste bevisa att han är en människa och inte bara en liten lort. Sedan är det givetvis ett tecken på att en berättelse är av arketypiska mått att så många kännare och vetare kunnat uttolka så mycket av boken. Kort och gott; en spännande och inspirerande bok för generationer av barn. Astrid Lindgren har själv läst in sin bok och inte behöver jag berätta för någon att ingen gör detta bättre än hon. I denna andra bok i serien har den unga Temudjin t..

I denna andra bok i serien har den unga Temudjin tagit sig namnet Djingis Kahn och har samlat alla de mongoliska folken. Nästa steg är att slå tillbaks mot mittens rike - Kina - som under flera generationer hållit mongolerna på mattan genom att vända dem mot varandra i eviga stamkrig.

Genom list, hänsynslöshet och oerhörd skicklighet på slagfältet erövra Djingis Kahn område efter område av det Kinesiska imperiet och närmar sig obevekligt den unga kejsarens palats. Conn Iggulden har gång på gång tidigare visat sin skicklighet i att gestalta stora slag. Kejsarböckerna var fulla av enorma slag där tusentals krigare drabbade samman i till synes oöverskådliga slag. I den andra boken i serien om Djingis Kahn återvänder Iggulden till denna sin specialitet. Han lyckas plocka ut de mest centrala delarna i ett stort slag och få läsaren att känna sig vara mitt i det.

Parallellt berättar han om Djingis Kahns privata liv. Relationen till familjen och de närmsta männen. Relationer som kommer att få stor betydelse framöver. I avslutande boken i triologin om den mörka materi..

I avslutande boken i triologin om den mörka materian knyts alla trådar samman och Philip Pullman levererar en fantastisk bild av hur livet, universum och allting hänger ihop. Parallellt med Lyras och Wills kamp för att bekämpa de krafter som vill slita sönder universum får en forskare på ett universitet i vår värld chansen att besöka ett annat universum där livet har utvecklats på ett helt annat sätt än i vår värld.

Där är förmågan att se vad livets minsta delar består av en självklarhet. De varelser som hon får träffa på är sävliga, men mycket andliga och fridsamma.

Men de verkar vara oförmögna att hindra den process som långsamt suger livskraften ur deras verklighet. Deras gäst kanske skulle kunna hjälpa dem, om hon bara hade haft förmågan att se det de ser. Men det visar sig att hon kan det. Genom att tillverka en speciell kikare - en bärnstenskikare - lär hon sig se, och kan kanske hjälpa dem. Philip Pullman djupdyker i sin sista bok om Lyra och den mörka materian i en gnostisk världsbild där vetenskap och religion på ett naturligt sätt smälts samman till en begriplighet.

Han presenterar en universell idé om hur allting hänger ihop som inte ens Einstein under sin livstid lyckades nå fram till via sina mattematiska kalkyler. Det är dock bara en skönlitterär teori. Men ack så vacker. Och ack så ljuvligt packeterad i formen av en ungdomsbok.

Liksom Lasse var jag sommaren väldigt fascinerad av fenomenet Carolina Klüft. Jag följde hennes tävlingar på tv och läste allt jag kom över om henne – texter som ofta tillhandahölls av Anrell via sportsidorna. När jag hittade den här boken tänkte jag i mitt stilla sinne att detta var en gedigen samling av allt Anrell skrivit om henne. Jag läste en, två, tre – några få - texter om Carolina som jag redan läst då jag, som jag sa, läste allt som fanns att läsa om henne då det begav sig – sedan var det slut.

Efter detta magra Klüftutbud följde en låååång rad av texter som inte var Klüftiga komik i Anrells anda. Nu fick jag läsa om Lasses syn på barnuppfostran, pelargonier, vilda bin på idrottsarena samt hur dråpligt det var den gången en servitris ville se legitimation trots Lasse var de dryga Ett sådant slöseri med min tid, min energi och plats på min mp3-spelare. Lasse Anrell betraktar uppenbarligen sig själv som en allmänt intressant person.

Att allt han därför kan tänkas haspla ur sig, per definition, är intressant och läsvärt. Det är det inte. Det han skriver om sport är intressant – för där har han stor kunskap och insikt. De som kan ämnet – precis som Anrell – läser gärna hans historier om Pelargonier, för där lär han också vara mycket insatt.

Själv skippade jag den biten då jag redan var totalt uttråkad och fasade inför ett ämne som inte ens föreföll intressant i förväg. I övrigt är hans fördomsfulla kåserier – taffligt förklädda i fördomsfrihet – enbart banala.

Att läsa de flesta av Anrells texter är som att sitta och lyssna på en full person som inte förstår att det inte är intressant att lyssna på alla detaljer om när han gjorde triviala saker tillsammans med personer jag inte känner på ett sätt som bara är kul om man var där – och var berusad.

Internet kryllar av oavlönade bloggare med mer intressant att säga - på ett mer intressant sätt. Den här boken orkade jag inte ens läsa ut. Dock låter jag ingen skugga falla på Per Godenius som gjorde ett mycket bra jobb att försöka få liv i boken med sin kompetenta inläsning. Barack Obama vill som president öppna upp stadsapp.. Barack Obama vill som president öppna upp stadsapparaten och göra den tillgänglig för det amerikanska folket.

Han vill stävja den dåliga ekonomin och skapa två och en halv miljon nya jobb. Han vill i grunden förändra landets infrastruktur och satsa på grön energi för att slippa undan beroendet från oljeproducerande arabländer. Barack Obama som president vill vidare höja statusen på läraryrket och belöna de föräldrar som hjälper sina barn med studierna i form av subventionerat college.

Han vill också minska löneklyftan mellan män och kvinnor och mellan vita och färgade. Han tänker även ge Afghanistan och Pakistan på nöten för att de håller Al Quaida bakom ryggen - och sedan plocka av Pakistan och Iran deras kärnvapen. Första halvan är partiprogrammet rakt av, följt av olika politiska profiler som intygar hur förträfflig Obama är.

Andra halvan är en sammanställning av tal som Obama höll under primärvalen, våren Boken utkom i september samma år - precis före höstens valspurt. Till skillnad från sina tidigare böcker har Obama inte läst in denna själv - vilket är förståeligt då han sannolikt hade häcken fullt med andra göromål två månader före valet.

I stället lästes boken in av den svarte skådespelaren André Blake och sändes under hösten som radioprogram i USA. Detta är så uttalat valpropaganda att den självreflektion och ärlighet som återfinns i hans tidigare böcker - som skrivits i eftertankens lugna vrå - har fått stå tillbaka för slutspurtens hysteriska inhamrande av korta, konkreta budskap.

Och därför är detta en tämligen ointressant bok som till utformningen lika gärna skulle kunnat sättas ihop kring vilken väljbar politiker som helst. Obamas tal i andra halvan av boken är väl de som ger mest Obamakänsla, men överlag är detta en medioker bok för alla - utom de som perioden 9 september till 4 november är amerikanska medborgare och osäkra på vem de ska rösta på.

Min jakt efter svaren på hur fenomenet Barack Obama kunde bli vald till USAs president fick inget svar alls i denna bok. Jag inväntar i stället hans första publicering efter tillträdet - om det kommer någon sådan. Annars är det bara att vänta på att nutid blir historia och att framtiden får berätta hur detta egentligen gick till.

Ljudboken Carl Hamilton återvänder till Sverige.. Från den fysiskt och mentalt krävande och hårda utbildningen på Summerset farm har han svårt att finna sin plats i Sveriges underrättelsetjänst. Även militären har svårt att finna någon plats för honom och förpassar honom till en praktikplats på SÄPO. Samtidigt har en högt uppsatt tjänsteman inom säkerhetspolisen blivit mördad och inga spår verkar leda någonstans. Hamilton sätts i spaningsgruppen och börjar försiktigt dra nytta av sina vida överkvalificerade färdigheter.

Coq Rouge är den första boken i den långa sviten om den svenska säkerhetsagenten Carl Gustav Gilbert Hamilton - den socialistiske greven. Och Jan Guillio har använt allt sitt kunnande om världspolitik och sveriges underrättelsearbete för att skapa en trovärdig, svensk motsvarighet till James Bond. Genom att ge honom en gedigen amerikansk tuffingutbildning känns alla hans spektakulära färdigheter trovärdiga, samtidigt som de eviga krockarna med den svenska mesigheten ger komiska effekter.

Den första boken i serien är dock mer en slags introduktion och ger inte den bild av en splittrad och sjäsligt sargad Hamilton som blir mer och mer tydlig längre fram i serien. Thomas Bolme försöker hitta den rätta tonen i denna första bok och lyckas inte helt. Stundvis känns inläsningen som ett längre, stelt nyhetsreportage.

Men han bättrar sig. I större utsträckning än i ”Det är inte värst sådär i början” upplever jag denna bok som självbiografisk. Vi får följa Åsas alterego under en dryg tioårsperiod ur hennes liv där hon går från självuppoffrande romantiker, som får uppleva en rad av motgångar, till att bli en erfaren och ärrad cyniker i kärlekens tjänst.

Som tidigare finner jag Åsas berättelser oerhört engagerande och gripande. Jag känner igen mig, lider med henne, berörs och vill kasta mig in i varje ruta, hålla om henne och säga att allt kommer att bli bra. Jag kan bara fortsätta att hylla hennes förmåga att gestalta vardagsnära smärta och den oromantiska romantiken. Dock är jag fortfarande lika kritisk mot illustrationerna. Man kan hävda att bilderna – genom sin naiva ruffighet – ska gestalta en torftighet som ligger vardagsrealismen nära.

Det kan man hävda, men jag håller inte med ett jävla dugg. Jag tycker Åsa Grennvall saknar tallang för tecknandet. Där hennes idéer kring bildskapande och berättande innehåller livfullhet, humor, nytänkande och fräschör får hennes illustrationer mig bara att bli trött.

Men åter – detta till trots – är innehållet i hennes historier så pass lysande att det totala betyget hamnar på en fyra. Sen har ”Dagens pucko” varit ett stående insl.. Sen har ”Dagens pucko” varit ett stående inslag i radiopragrammet RixFM.

Radioprataren Kristian Bartos har djupdykt i nyhetssidorna på Internet efter all världens dumhet och gjort radiounderhållning av det. Inledningsvis kändes boken som något mycket underhållande och läsvärt.

Den första dumhet jag stötte på var utomordentligt korkad och roande; kvinnan som köpt crack av en langare och kommer fram till att det är blott bakpulver. Hon känner sig förorättad och blåst och ringer därför polisen. Dessa kommer till platsen och konstaterar att det verkligen ÄR crack och sätter dit kvinnan för narkotikainnehav. En mycket underhållande dumhet enligt mig.

Men detta guldkorn var tyvärr sällsynt. De flesta dumheterna var inte speciellt roliga och ofta mycket smaklösa. Många hade sitt största ”underhållningsvärde” i att folk skadade sig på grund av sin dumhet.

Dock kändes det under större delen av boken skönt att de inte hade med olyckor där folk dog. Men denna förtjänst försvann i slutet av boken där dödsolyckor fick ett eget kapitel. Ju längre boken led, ju mer led jag, ju mer smaklös blev den och ju mer sällan var den underhållande. Den sista halvan av boken blev en utdragen plåga, där det fullständigt usla språket och fantasilösa berättandet ytterligare drog ner en läsupplevelse som redan gick på tomgång.

I ett litet förtal till boken ber bokförlaget att vi läsare ska höra av oss om vi hittar några fel i boken. I Łódź inrättade nazisterna en av sina j.. I Łódź inrättade nazisterna en av sina judegetto under andra världskriget. Det var hit man forslade alla judar som ett steg mot den slutgiltiga lösningen. I ”De fattiga i Łódź” har Steve Sem-Sandberg via olika historiska källor valt att gestalta ett antal människors liv och öde i gettot.

Mest fokus ligger på gettots ordförande – den enväldesmäktiga Chaim Rumkowski – samt den unge Adam och hans förståndshandikappade syster. Utöver dessa två möter vi även en lång rad människor som på olika sätt upplever tiden i Łódź med alla dess umbäranden som svält, hårt arbete och dödande kyla. Ordförande Chaim är en mycket komplicerad person på det sätt att han i flera avseende jobbade hårt för att rädda sina medjudar i gettot. Dock drog han sig inte för att missbruka sin makt fullt ut.

Utan överdrift betraktade han allt i gettot som sin personliga ägodel – inklusive dess invånare. Därför hade han heller inga problem med att förgripa sig sexuellt på sina skyddslingar i barnhemmet i det gröna huset. Den unge Adams kamp för att först försöka rädda sin systers liv, och sedan sitt eget, bär en mörk och djupt poetisk ton genom hela boken.

Genom hans erfarenheter får vi se det mörkaste och fulaste i Łódź getto och man känner igen mycket av hans kamp i andra överlevares historia som exempelvis Władysław Szpilmans självbiografiska ”Pianisten” där denne berättar om hur han överlevde Warsawagettot.

Sem-Sandbergs berättargrepp lider dock av samma brist som Englunds – de försöker pressa in för många öden i ett och samma sammanhang i ett försök att skapa en så heltäckande bild av ett komplext skeende som möjligt. Med resultatet att man inte alls greppar skeendet. Man hinner inte börja engagera sig i en individ innan man hoppar till nästa och till slut engagerar man sig inte i någon.

Den ende individ jag hann börja engagera mig i var den unge Adam då han var den ende av bokens karaktärer som blev kvar i gettot när nazisterna slutligen tömt det – och därför är ensam karaktär i bokens sista kapitel.

Engagerad blev jag av hans bittra kamp att överleva de kalla vintermånaderna, nedgrävd i en grop i marken. Bitter blev jag när den enda karaktär jag lyckats engagera mig i går ett ” Cold Mountain” öde till mötes. Ett synnerligen osympatiskt drag av författaren som lämnade kvar en hopplös känsla.

Givetvis är det en omskakande och mycket välskriven bok. Men ändå grep den mig inte som den luttrade läsare av förintelselitteratur jag är. Irene Lindh är en duktig inläsare som gav boken all rättvisa i kvalité.

Så långt norrutman man bara kan komma i.. Så långt norrutman man bara kan komma i norden. En avlägsen stuga, mitt ute i ingenting. Historien om hur dessa vitt skilda karaktärer slutligen firar julafton tillsammans är i sanning en skön skröna. Drivmotorn - de 36 kilo australiensiskt, stulet guld som ligger gömt i rävgrytet bakom stugan - skulle i en sämre berättad historia kunnat få huvudrollen. Men här blir det inte så. Guldet blir just bara motorn. Huvudrollerna innehas av de ytterst färgstarka karaktärer som Arto målar upp och låter gå lös på varandra i oförutsägbara händelseförlopp.

På ett typiskt Paasilinnskt manér förblir alla karaktärer grovt hårdhudade, och samtigit föränderligt mänskliga och varma. Historien skulle lätt kunnat vara platt och meningslös, men var allt annat än det.

Detta var helt enkelt en riktig jävla skröna. Inläsaren Erik Hammar gjorde ett gott arbete med denna bok. Utan att själv ta någon plats gav han rättvisa åt de färgstarka karaktärerna. Det enda som kunde stoppa flödet ibland var hans osäkra och övertydliga inbromsningar inför varje finskt ord eller namn.

Men det är en försumbar brist. Max Auer var i stort sett med om allt. Han var med i nazisternas systematiserade pogromer i Baltikum i början av kriget, han var på Krim och förhandlade om bergsjudarnas vara eller icke vara, han var i Stalingrad när 6: Han var SS-officer och utförde pliktskyldig sina uppgifter. Han var tysk med franskt påbrå och stod på god fot med både Adolf Eichmann och Heinrich Himmler.

Han var med överallt och gjorde allting och träffade till och med Hitler i bunkern ett par dagar före dennes självmord. Ändå känns inte huvudpersonen Max Auer osannolik.

Trots de grymheter han utför beskriver författaren Jonatan Littell sin huvudperson på ett sådant sätt att man stundtals tycker att han är både sympatisk, rättrådig och berättar sanningen för oss. Under bokens sidor kommer jag ofta på mig själv med att tänka: Läsaren dras in i en sinnesstämning lik den som måste ha rått under talet och kunde förleda miljontals tyskar att rösta fram Hitler och vända sig bort när judarna började transporteras österut.

En bra bit in i boken har jag blivit så indoktrinerad att jag slutar tänka: Ser de verkligen inte att judarna är människor! Nu ser han till att judarna slipper lida så mycket före de dör.

Diskussionen handlar inte om det är fel att förinta dem, utan att förinta dem på ett ohumant sätt. Det finns många riktigt bra böcker skrivna av överlevande från förintelsen; Primo Levis ”Är detta en människa”, Irmé Kartesz ”Mannen utan öde” och Victor Frankls ”Livet måste ha en mening” är några gedigna exempel. Men ingen av dessa kan – eller har ambitionen – att beskriva händelseförloppet ur någon annans vinkel än offrets. Och om vi söker svaret på frågorna: I ”De välvilliga” har Jonatan Littell berättat från förövarens synvinkel och om det över huvud taget finns svar på frågorna så kan de i mycket större utsträckning hittas här.

Jonatan Littell är oerhört påläst om andra världskriget och förintelsen. Alla händelser han beskriver har skett, de flesta personer han gestaltar har existerat. På ett genialiskt sätt låter han sin huvudperson interagera i dessa historiska sammanhang för att ge oss en spegel som kan visa oss svar. Men ”De välvilliga” erbjuder sidor av obehaglig identifikation med en förövare. Att Littell lyckats med det enorma konststycket gör honom till en mycket stor författare.

Boken lästes in av Ove Ström som jag stött på flera gånger tidigare och aldrig tyckt om. Eftersom jag läste boken två gånger på raken fick jag stå ut med hans märkliga sätt att läsa in ljudböcker i sammanlagt 72 timmar.

Påfrestande, men en utmaning som bleknar i skuggan av den bokens kvalité. Ljudboken Carl Hamilton är fortfarande fast på.. Dock får han möjligheten att jobba under andra omständigheter när västtysklands underrättelsetjänst är i behov av en svensk underrättelseofficer som kan nästla sig in i västtyska terroristorganisationer för att i förlängningen spränga dom. Hamilton tackar ja till uppdraget men stöter på sina första etiska slitningar då han finner att han fäster sig vid vissa medlemmar i terrorgruppen och till viss del sympatiserar med deras ideal.

Hamilton ställs inför ett par etiska val som hotar skada hans moral på ett plågsamt sätt. Personligen är det dessa delar av Hamiltonböckerna som jag finner mest intressant och det är också hans utveckling - eller snarare moraliska avveckling - som fungerar som en röd tråd genom böckerna.

Det är intressanta etiska problem som Guillou tar upp när Hamilton måste göra val som man önskar att ingen behövde göra. Thomas Bolme är ständig Hamiltoninläsare och börjar i andra boken hitta den rätta tonen - där både karg hårdhet, humor och spänning lyfts fram på rätt sätt.

Den enda segern är en direkt fortsättning på Ingen.. Den enda segern är en direkt fortsättning på Ingenmansland och när de gjorde filmatisering slogs dessa två böcker samman.

Kärnvapensmugglingen på sibiriska tundran var bara en skenmanöver medan en annan transport gick i lastbil via Sverige. Nu handlar det om att spåra upp lastbilens slutdestination och ta reda på vem som köpt bomben, för att sedan sätta ihop en styrka som ska åka ditt och förstöra den. Med ett internationellt stort förtroende, goda kontakter och neutraliteten i ryggen faller det på Hamilton att sköta detta. Samtidigt börjar det röra på sig nere i Sicilien och den maffia som Hamilton gjorde livet surt för i Vendetta, söker nu hämnd.

Fortfarande god underhållning, men Hamilton börjar gå på tomgång. Detta är nog något författaren är medveten om själv varför den Sicilianska maffian blir mer och mer närvarande och sätter spik efter spik i den kista där hel Hamiltons liv ska begravas – utom själva Hamilton då.

Thomas Bolme läser in och gör som vanligt ett utmärkt jobb med detta. Robert Langdon blir av sin gode vän David Salomon.. Robert Langdon blir av sin gode vän David Salomon inbjuden att hålla ett föredrag i självaste Capitolium i Washington. Men när han kommer dit finner han vare sig sin vän eller en föredragspublik.

I stället hittar han en avhuggen hand, tatuerad med mystiska och uråldriga symboler. På nolltid är både Capitoliums vaktstyrka samt CIAs säkerhetsschef på plats, och Robert Langdom tvingas samarbeta med både lagen och den galning som kidnappat hans vän, huggit av dennes hand och nu kräver att Langdon ska använda sina kunskaper för att lösa Frimurarnas äldsta mysterium och avslöja en portal till gränslösa kunskaper.

Den förlorade symbolen är den tredje boken i serien med symbolexperten Robert Langdon. Änglar och Demon och DaVincikoden har tidigare blivit filmade med Tom Hanks i huvudrollen – och det dröjer säkerligen inte länge innan även denna bok blivit film. Men av dessa tre är det bara DaVincikoden som är värd någon uppmärksamhet.

Den förlorade symbolen har i likhet med Änglar och Demoner en lång rad av brister som ganska snart gör läsandet outhärdligt. Karaktärerna saknar trovärdighet och konsekvens, replikerna är styltiga och pratiga, känslobeskrivningarna är klyschiga och pinsamma. Storyn är för fantastisk och på slutänden platt.

Dock har boken ett par behållningar i de idéer och tankar som diskuteras på ett par ställen i boken. Exempelvis finner jag en diskussion om huruvida människan har en förmåga att skilja på rätt och fel som är inbyggd i vårt DNA – att det finns faktiska sanningar. Det är stundtals även intressant med resonemang om hur äldre vetenskap och religiösa trosföreställningar under lång tid förkastats av modern vetenskap – men på senare år börjat ses i ett annat ljus.

Att både koranen, bibeln och andra uråldriga texter har beskrivningar som antyder att det fanns kunskaper på den tiden som vi inte trodde de hade. Intressant att fundera kring, men inte paketerad i detta format av billig mystikaction. Överlag är boken ”bla bla bla” och handlingen ”pfh”. Jonas Malmsjö har en alldeles utmärkt röst för ljudboksinläsning och gör ett bra jobb med detta. Kommissarie Rune Jansson vid Norrköpingskriminalen.. Kommissarie Rune Jansson vid Norrköpingskriminalen återkommer för tredje gången här i den femte Hamiltonboken.

Han leder utredningen av det brutala mordet på den årige f. Ett hakkors och bokstäverna E och D finns inristade i generalens bröst. En vecka senare mördas en pensionerad amiral i Uppsala. Detta leder till att den svenska militären blir intresserad av morden och sätter underrättelsetjänsten – dvs. Hamilton med personal – på att börja gräva i historien. Och det blir verkligen ett historiegrävande som leder hela vägen tillbaks till Sveriges fega inställning under andra världskriget – och sveken gentemot norska motståndsmän på flykt.

Parallellt med detta är Hamilton på väg att bli far och ska med tiden gifta sig med sin polisflickvän Eva-Britt. Samtidigt dyker hans f. Uppenbart är att Guillou satt ihop intrigen enbart för att få berätta om Sveriges fega hållning under andra världskriget – något som han erkänner i ett efterord, skrivet 15 år efter publiceringen. Temat är mycket intressant, men inte tillräckligt för att lyfta hela boken.

Då känns den moraliska tråden fortsatt mest intressant. Efter att Hamilton i ”Fiendens fiende” blivit en offentlig person och nationalhjälte, verkar han ha förlåtit sig själv för de moraliska betänkligheter som gnagt honom tidigare. Svenska folket har gett honom syndernas förlåtelse något som i sig känns mindre troligt. Nu dyker dock nya problem upp. Framförallt valet mellan kvinnan som håller på att bli mor till hans barn och kvinnan som är hans enda länk till den person han en gång var och kunde tycka om.

Hamilton är inte lika intressant längre och två böcker på raken har känts lite svajiga. Ändå har jag bara kommit halvvägs genom serien. Förhoppningsvis lyfter det snart igen – annars kommer det att störta och totalhaverera om en och en halv bok. Thomas Bolme fortsätter läsa Hamiltonböckerna med bravur. Till skillnad från tidigare böcker har han tonat ner det dialektala hos vissa karaktärer – vilket visar sig fungera bättre. Exakt hundra år efter bokens ursprungliga utgivnin.. Exakt hundra år efter bokens ursprungliga utgivning gör Bonnier Audio en ljudbok av Selma Lagerlöfs "Den heliga natten".

Och de borde låtit bli med det. Av samma orsak som den ursprungliga boken inte skulle givits ut och Selma inte borde skrivit boken över huvud taget. För att den är usel. Detta är en riktigt dålig bok. Historien om Jesu födelse har redan berättats - i nya testamentet - och där mycket bättre. Här blir den bara obegriplig, tårdrypande och mycket pretentiös. Selma Lagerlöfs berättelse om bakgrunden till sagan, vilket är bokens inledning, är att den berättades av hennes farmor som gick bort när Selma var bara fem år.

Den delen av boken är hyfsat intressant. Men själva sagan är platt och klichédraperad. Mycket ovärdigt en nobelpristagare och en av världshistoriens mest dignitära sagoberättare. Bör nämnas att boken i sitt original är bilderbok och att texten möjligen har svårt att fungera utan dessa bilder.

Därav den magra och meningslösa känsla som förmedlades i ljudboksformatet. Inte alla böcker överlever den transformationen. Vissa böcker dör en plågsam död. Solveig Ternström har en underbar gammelgummig berättarröst och passar bra att läsa in sagor. Mary-Mari gör ett val som splittar upp hennes till.. Mary-Mari gör ett val som splittar upp hennes tillvaro och liv i två alternativa verkligheter. Hon blir Mary och Mari. Mary-Maris man har bedragit henne och som kronan på verket gått till en prostituerad och blivit utkastad genom fönstret och brutit nacken.

Ligger nu i respirator. Mary tar hand om sin nu handikappade man, får stor sympati och beundras för sin styrka och blir till slut tillfrågad av statsministern att bli biståndsminister. Marie väljer att dra ut sladden till respiratorn, blir dömd för mord och sitter sex år i fängelse. Både Mary och Marie har gjort ett val som de har svårt att hantera och genom hela boken vet vi inte vilket som är värst - och heller inte vilket som är verkligt.

Toppat med djupa karaktärsbeskrivningar. Ändå känns boken så enkel och tydlig. Och detta skvallrar tydligt om Maj-Gull Axelssons skicklighet som författare. Att göra något komplicerat att verka enkelt visar vem som är geni. Axelsson har i denna bok gett sig på en hel hög olika teman - trafficing, skitzofreni, otrohet, grupptryck mm - men alla handlar ändå om samma sak. Maj-Gull Axelsson har med denna bok skrivit en både engagerad och engagerande bok.

Kerstin Andersson läser in boken på ett engagerat sätt. En svägerskas son och dennes degenererade kumpande.. En svägerskas son och dennes degenererade kumpander har tagit som otrevlig vana att besöka Linnea Ravaksa en gång i månaden, lagom till pensionsutbetalningen. På hennes bekostnad dricker de sedan mellanöl, bastar, äter gott, slår sönder saker, dödar smågrisar och katter samt låter sig servas av den snart 80 -åriga överstinneänkan.

Men denna gång har Linnea fått nog. Hon flyr sin lantstuga och beger sig till en god vän i Helsingfors. Men före det sätter hon polisen på sin släkting Kauko och hans ligistvänner. Gesten uppskattas inte och de planerar att slå ihjäl kärringen, och på så sätt få ut en rättvis hämnd och på köpet utkassera ett generöst arv. Linnea tänker inte ställa upp på detta utan planerar att slå tillbaka med de medel hon förfogar över. Arto Paasilinna är en mycket jämn författare som presterar stabila fyror på löpande band Eller så har jag ännu bara råkat på hans bra böcker.

För nu har jag ännu en gång fått njuta av en originell, basturykande skröna med ett färgstarkt, nyanserat och levande persongalleri. Artos historier är aldrig speciellt komplicerade, men heller aldrig förutsägbara.

De drivs snarare av en obetvinglig berättarlust än behovet av att berätta något viktigt om livet vilket inte innebär att ha inte lyckas med det också då och då. Extra minnesvärd är en lysande epilog, vars innehåll jag självklart inte kan yppa här.

Tomas Laustiola som inläsare var ett perfekt val, och han gör en förträfflig insats. Med sin trygga, återhållsamma finlandssvenska lyfter han fram handling och karaktärer utan att tränga sig på med egen tolkning. Det finns väl få som inte vet vem Nelson Mandela ä..

Det finns väl få som inte vet vem Nelson Mandela är. För de som är osäkra så är det han som noshörningen Nelson - som till stor sorg för Svenska folket dog - döptes efter. Det som också hände - och var orsaken till att man tyckte att Nelson var ett bra namn på en liten noshörningsunge - var att Nelson Mendela blev vald till president i det första fria valet i Sydafrika någonsin.

Detta efter att ha suttit i fängelse i nästan 30 år för sin kamp för svartas rätt att rösta och jämlikhet i landet. Mandela uppfostrades att bli rådgivare till den blivande kungen för den del av Sydafrika där han växte upp. Han kunde ta mycket för självklart och var bland sitt folk privilegierad. Dock växte med tiden hans medvetenhet om hur hans folk stympats på olika sätt av den vita överheten. Som högst bland de svarta var han ändå lägre än längst bland de vita.

Mandela började läsa juridik och engagera sig i folkrättsorganisationen ANC vars ungdomssektion han var med att starta. Under de kommande åren drev han egen advokatbyrå där han hjälpte svarta som inte hade möjlighet att driva sin sak. Samtidigt var han med att utveckla ANC och intensifiera kampen om de svarta och färgades rätt.

Med tiden blev han mer och mer obekväm för regimen och till slut instiftades lagar med vars hjälp han och stora delar av ANCs ledning kunde fängslas. Under nästan 30 år satt han i fängelse och försökte så gott han kunde fortsätta kämpa för sin sak. Med tiden blev Nelson Mandela en symbol för kampen mot apartheid och i slutet av talet började Sydafrikas president deKlerk inse att situationen var ohållbar och började förhandla med Mandela. Slutligen blev Mandela Sydafrikas första president i ett helt demokratiskt val och satt som sådan i åtta år.

Något som slår mig när jag läser Nelson Mandelas självbiografi är hans realistiska och samtidigt optimistiska syn på sin situation. Han hänfaller aldrig åt vare sig bitterhet åt ena hållet eller idealistiska floskler åt andra hållet. Han berättar om nödvändigheten av offer för att uppnå ett mål - men också om nödvändigheten av ödmjukhet och hänsyn när man väl uppnått målet.

När de svarta väl fått sin rättvisa plats i det Sydafrikanska samhället måste de samtidigt glömma det som varit och inte straffa de vita som lever idag. Ty många av de vita som lever idag har varit med att kämpa för jämlikheten. Framtiden bygger man tillsammans.

Inte som ett romantiskt ideal utan som en realistisk nödvändighet. Nelson Mandela är också smärtsamt medveten om de offer han själv tvingats göra, och som han tvingat sin familj att göra. Många gånger återvänder han till hur han utsatt sin familj både för frånvaron av en man och far under många år, och konstant förföljelse och trakasserier från myndigheterna.

Men han har hela tiden haft framför sig vad målet innebär för många miljoner svarta som trakasseras oavsett om de är obekväma för myndigheterna eller ej. Han tog ett obekvämt beslut där hans familj blev lidande och han försöker inte urskulda sig - utan tar på sig ansvaret för deras lidande och har lidit även för det. Nelson Mandela skryter inte om sina bedrifter utan använder sin självbiografi mer som ett dokument för framtiden - som ett riktmärke för de som ser upp till honom. Jag upplever inte att boken är till för att vi ska titta på Nelson Mandela utan titta dit Nelson Mandela tittar.

Och jag förstår vari storheten ligger som gjort honom så älskad över hela världen. Bo Green är en stabil och bra inläsare av denna ljudbok. Om några råttor, av någon orsak, plötsligt skulle.. Om några råttor, av någon orsak, plötsligt skulle bli intelligenta. Hur skulle de hantera om de plötsligt träffade en katt som, av någon orsak, också blivit intelligent? Om de sedan stötte på en ung, inte fullt så intelligent, pojke som är en hejare på att spela flöjt? Och sedan kommer de på att de kan dra runt och tjäna pengar på iscensatta råttfångningar.

Om de sedan kommer fram till en by där någon hemskt pågår. Det tydligaste beviset är det som hänt ett antal korruptionsbyråer med modiga ledare.

De är antingen hårt ansatta eller döda. Många befarar stora bakslag i kampen mot korruptionen i Sydafrika, Nigeria och Kenya. Den lägger beslag på pengar som behövs för att bekämpa fattigdom och sjukdomar i världens fattigaste regioner. Kenyas främste korruptionsbekämpare, John Githongo, är en man på flykt. I flera år samlade han material för att bevisa att den kenyanska regeringen under president Mwai Kibaki är involverad i de mest skamliga korruptionsbrott som någonsin funnits i detta land.

Githongos rollbyte från ledare för antikorruptionskampanjer till jagad flykting beskrivs i journalisten Michaela Wrongs bok "It's Our Turn to Eat". Boken handlar om en tumultartad färd genom skumma, offentliga nätverk, som tog miljardtals dollar ur statens kistor och underblåste motsättningarna mellan olika stammar så att Kenya nästan slets i stycken. Författare Wrong varnar för att korruptionen inte kan stoppas eller ens minska så länge som givarländerna fortsätter att stödja skumma regeringar som Kibakis i Kenya.

Hans yngsta hustru heter Nompumelelo Ntuli och är 34 år. Hon anses vara mycket vacker. Det är oklart hur många gånger zulutraditionalisten och polygamisten, den 67 årige Jacob Zuma gift sig.

Han första fru är Sizakele Khumalo, som han känt i 50 år och gifte sig med Ntuli blev hans hustru i fjol och det hävdas att han gift sig ännu en gång sedan dess, i januari med Thobeka Mabhija, en societetsdam i Durban med vilken han sägs ha två barn.

Från Nkosazana Dlamini skilde han sig , men hon är en nära medarbetare och som Sydafrikas nuvarande utrikesminister väntas hon får en plats i Zumas nya regering. Zuma påstås ha tio barn kanske så många som arton. Månggifte godkänns i Sydafrika men det är omodernt och praktiseras främst inom vissa stammar, till exempel zulu och swazi. ANC vill inte kommentera frågan om vem som ska bli första dam, utan säger att det är Jacob Zumas ensak.

Bilder på hans yngsta och äldsta fru, på Nkosazana och på hans senaste bröllop i traditionell zulu-stil Original artikel i The Guardian " date outfit work ", översatt i dejtingsajter omdöme läkare nr En tidigare artikel i samma ämne i N Y Times " dejtingsajt happypancake flashback? Den 1 maj ställde de styrande kommunisterna in sin parad på grund av det växande missnöjet till förmån för en folkets picknick. Premiärminister Miklós Németh deltog i picknicken.

Kommunistpartiets ledare, en före detta typograf vid namn Károly Grósz, beskyllde Németh för att vilja störta landet i fördärv med demokrati och fria val - fria marknader och kapitalism också. Dagen därpå den 2 maj , gjorde Németh och hans regering det otänkbara: Vägen till Österrike låg öppen. Ungerska soldater utrustade med jättelika avbitartänger klippte av en bit av det stängsel som i fyra decennier hade skilt öst från väst.

Östtyskarna som redan tidigare gärna turistat i Ungern som erbjöd sådant som inte fanns i Östtyskland som trevliga restauranger, rikligt med mat och goda viner, fick nu ytterligare ett skäl att resa. Hela sommaren vällde flyende östtyskar in för att sedan fly till väst via Ungerns öppna gräns. Detta är något att fira i dag den 1 maj! Början på socialismens totala kollaps. Läs i en artikel i Newsweek " dejting vänster ", översatt till svenska i veckans nummer av gratis dejtingsajter norge yr.

I muslimska länder världen runt har väljare börjat vända islamister och andra ideologiska partier ryggen till förmån för mindre spännande men kompetenta teknokrater. I Turkiet led det religiösa Rättvise- och utvecklingspartiet" AKP stora förluster i förra månades lokalval. Premiärminister Tecep Tayip Erdogan koncentrerade valkampanjen på en rad islamistiska frågor, inklusive kritik av Israel men de turkiska väljarna var mer intresserade av jordnära frågor som landets krympande ekonomi.

Nästa test blir Iran där president Ahmadinejad ställer upp till omval i juni. Tidigare har man ofta kunnat läsa om hur svenska s k experter påstod att den främsta orsaken till islamsk fundamentalism och terrorism var fattigdomen.

Det var västvärldens skuld att många muslimska ungdomar tog till terrorn som vapen. Nu ser det i stället ut som om det var ett lyxbeteende och när den ekonomiska tryggheten hotas så litar man inte på mullorna och på Allah utan vänder sig snarare till kunniga teknokrater.

Överlevnad och ekonomiska frågor har blivit mycket viktigare för folk än religiös ideologi. Det finns alltid något gott i skenbart onda förändringar. Men det är nog inte rätt metod för att hindra nya flyktingtragedier. Människosmugglarna väljer bara andra, ännu farligare rutter. I Warszawa finns Frontex - EUs byrå för operativt samarbete när det gäller de yttre gränserna.

De program som används heter Hera och Nautilus och de syftar till att uppehålla flyktingarna så långt från EUs gräns som möjligt. Sedan Frontex med framgång blockerat passagen från Senegal till Kanarieöarna Spanien måste flyktingarna ta omvägen genom Sahara och Libyen. Egypten och Tunisien har utrustats med kustbevakningsbåtar, mörkersikten och annan avancerad teknik samt utbildning. Den 15 maj börjar EU-båtar att agera i libyska vatten och då ska den illegala invandringen därifrån upphöra.

Medelhavet har blivit en enda stor kyrkogård utanför porten till Europa. Sedan har nästan 14 människor mist livet under flykten till Europa. Till saken hör att en övervägande del illegala invandrare anländer helt lagligt per flyg med turistvisum till Europa och sedan går de under jorden.

Båtflyktingarna är en minoritet förtvivlade som inte har en chans att släppas in på något konsulat för att få visum. Detta är ett mycket märkvärdigt och tragiskt fenomen med tanke på vad alla egentligen vet nämligen att Europa har ett mycket stort framtida behov av invandrare. Antalet barn som föds i Europa räcker inte allt till för att upprätthålla arbetskraften när stora årgångar går i pension. Europa är i stort behov av arbetskraftsinvandring. Felet är att många europeiska länder i likhet med Sverige garanterar alla som kommer till Europa en generös försörjning - särskilt i jämförelse med de förhållanden som de lämnar - utan krav på egen insats.

Sluta omedelbart med försörjningsgarantin, hälsa alla som vill arbeta och försörja sig välkomna och spara de många tusentals liv som idag offras i havet. Artikeln finns att läsa i Tempus nr skriva dejting presentation eller dejting 55 plus communities. Allt detta väcker krav på nya strategier i kriget mot narkotikan. Colombia, som är världens största kokainexportör är kärnan i problematiken. Landet har i sitt krig mot narkotikan fått sex miljarder dollar i framför allt militärt stöd av USA sedan Mer än ton kokain produceras varje år i Anderna i Sydamerika.

Narkotikan är en mångmiljardekonomi som tvingat jordbrukare att överge sina åkrar, orsakar dödande gängkrig och korrumperat statliga myndigheter. En ny drogrutt mellan Sydamerika och Västafrika har upprättats. Målet är främst Spanien och Storbritanniens marknader. César Gavaria, före detta president i Colombia och en av ordförandena i Latinamerikanska drog- och demokratikommissionen menar att det är dags för ett "paradigmskifte", från förtryck mot en mer "hälsoinriktad linje", som inkluderar avkriminalisering av marijuana.

Den förbudstaktiska policyn med utrotning, förbud och kriminalisering har inte gett förväntade resultat.

Debatten intensifierades i mitten av mars när ministrar från hela världen samlades i Wien för att diskutera FNs syn på narkotika. Colombias president Alvaro Uribe varnar för att "den organiserade brottsligheten kan förstöra oss allihop om vi inte förenas i kamp mot den".

Eller dejta sitt ex igen. I USA är detaljhandeln överraskande stabil. Nyckelfrågan är om konsumtionens stabilisering på kort sikt är hållbar. En miljon tyska konsumenter har nappat på erbjudandet att mot euro i kompensation byta ut gamla bilar mot nya, mer bränsleeffektiva fordon, vilket främjar produktionen.

I Kina kombineras en mer optimistisk stämning inom det kinesiska näringslivet med återhämtning inom detaljhandeln, ökat utlåning och stark återhämtning på aktiemarknaden.

Chefsekonomen hos Goldman Sachs, Jan Hatzius, menar att "detta kvartal blir nog lika dåligt som det förra, men nästa eller näst nästa ljusnar det kanske lite".

Det blir kanske en optimistisk, grön vår , med ökade förhoppningar om en andra mandatperiod för den svenska alliansregeringen som följd! Dessa glada men realistiska tongångar kunde man läsa i en artikel av Krishna Guha i Financial Times den 3 april, dejta på facebook side. Eller här dejtingsajter norrland ab. Eller köp Tempus nr 15 för 30 kr och läs artikeln översatt till svenska. Här finns några andra artiklar på svenska: All offentlig verksamhet mäste nu vända på varje krona för att få verksamheten att gå ihop.

Delstater i ekonomisk knipa omvärderar sin syn på dödsstraffet. De amerikanska delstatsregeringarna står inför mycket höga budgetsunderskott och åtta av dem har presenterat ett ovanligt förslag för att skära i kostnaderna: Undersökningar visar att administrationen av dödsstraff är dyrare än att hålla en person fängslad under resten av livet.

Den intensiva processen i samband med val av jurymedlemmar, rättegångar och överklaganden kan ta över tio år och bli mycket dyr för staten. Dödscellerna, där de dödsdömda förvaras tills domen verkställs kräver intensiv övervakning och stort utrymme vilket också kostar mycket pengar. Enligt en rapport från tankesmedjan Urban Institute kostade dödsstraffet skattebetalarna i delstaten Maryland i USA miljoner dollar mellan och Ett fall som leder till dödsstraff kostar nästan tre miljoner dollar jämfört med två miljoner där åklagaren nöjer sig med ett mildare straff.

I en tid av sparsamhet räknas varenda dollar och dödsstraffets motståndare beskriver det som dyrt och föga effektivt. Från en artikel i The Economist, dejta stora kvinnor , översatt i Tempus nr 12, Eller dejting för otrogna koranen. För första gången på en hel generation ökar Rysslands inflytande i regionen även om väst gör vad det kan för att mota Ryssland.

Den ryska ekonomin beräknas krympa med två procent i år men den är ändå i mycket bättre form än många östeuropeiska ekonomiers. Prognoser för Ukraina pekar till exempel på tio procents nedgång. Moskva agerar för att för att utnyttja denna fördel genom att erbjuda pengar och krediter till de före detta allierade i nära utlandet.

Taktiken börjar bära frukt. Förra månaden undertecknade Vitrysslands president Lukasjenko ett avtal som tillåter Ryssland att stationera ett robotförsvarssystem i hans land i utbyte mot två miljarder dollar från Kreml. Kirgisien erbjöds två miljarder dollar i lån och krävde sedan att USA utrymmer en flygplats i landet som varit viktig för kriget i Afghanistan.

Lukasjenko gränslar staketet mellan EU och Ryssland tydligare än någon annan. Men ryska pengar och ryskt vapenskrammel talar kanske högre än EUs diplomati på sikt. Den vitryska ekonomin är mycket beroende av billig, rysk gas och landet har en skuld till Ryssland på drygt 15 miljarder dollar. Ukraina är speciellt utsatt. Landet motsätter sig hittills lovsången från Moskva men katastrofen kommer allt närmare. Dess nationella gasmonopol har allt svårare att betala räkningarna från den ryska energijätten Gazprom.

Bild på de båda presidenterna Medvedev och Lukasjenko. Han menar att situationen är ohållbar och oacceptabel och att det krävs extraordinära åtgärder. Därför kommer regeringen nu med ett förslag till lagändringar som ska expressbehandlas i Folketinget.

Jag tror på strängare straff, säger Mikkelsen. Gängmedlemmar som är utländska medborgare ska utvisas. Samma brott som begås av någon tillhörande en kriminell grupp ska rendera dubbelt så strängt straff. Dråp ska ge livstids fängelse, grovt våld tre års fängelse.

Den som påtraffäs med ett laddat vapen döms till ett års fängelse, vid upprepade tillfällen sex år. De som förhindrar räddningspersonalens arbete, brandkår, ambulans och liknande ska dömas till tredubbla straff. Regeringen ger också extra pengar till fler poliser. Läs mer i nätdejting gifta par. Heder åt en regering som vågar sätta ner foten och visa att den inte tillåter en sådan kriminell utveckling. När får vi samma lagförändringar i Sverige?

Men då krävs det fler fängelser för att hålla alla inlåsta. Såvida inte en stor del kan utvisas direkt. Merparten av gängmedlemmarna i Danmark har utländskt ursprung,. Det är unga män mellan 15 och 30 år som tidigt påbörjade sina kriminella banor. Sammanlagt bedöms mellan –1 unga män vara engagerade i konflikten i Köpenhamn. Mer överraskande är att grannlandet Sydafrika, som är Afrikas rikaste och mest utvecklade land också har drabbats av hjärnflykt - om än i mindre skala.

Många vita sydafrikaner lämnar landet i en takt som om de flydde från "utbredd ohälsa, enorma naturkatastrofer eller allvarlig inbördeskonflikt". En orsak till detta är naturligtvis det "positiva" särbehandlingsprogrammet som ger svarta förtur till välbetalda jobb. Men även svarta, färgade som man kallar personer av blandras och indier ger sig av. Det är ont om ekonomer, ingenjörer, läkare och sjuksköterskor. Den stora majoriteten sydafrikanska emigranter tillhör de landets mest begåvade och välutbildade medborgare.

Den främsta motorn bakom utvandringen är rädslan för kriminalitet, särskilt mord och våldtäkt, där frekvensen kan jämföras med länder som Sierra Leone och Afghanistan. En annan orsak är den politiska krisen i Sydafrika. Många partier strider om makten och landets förmodade nästa president, Jacob Zuma, misstänks i en rad olika korruptionsfall.

Ett annat problem är det växande antalet väpnade attacker mot Sydafrikas vita jordbrukare. Precis som i Zimbabwe verkar dessa ha rasistiska motiv. Det var denna typ av verksamhet som var inledningen till den totala katastrof som Zimbabwe idag befinner sig i. Är Sydafrika på samma väg? Översatt i Tempus nr 9 , s. Men nu har Paris stiftat en ny lag som ska ändra på det. Den ska förenkla och stimulera startandet av nya företag. Enligt den kan vem som helst gå ut på Internet och på 15 minuter börja starta en egen verksamhet utan att förlora existerande skattefinansierade pensioner, arbetslöshets understöd eller andra förmåner.

De nya entreprenörerna behöver inte börja med att betala in tusentals euro till socialförsäkringar, utan staten kräver ingenting förrän verksamheten går med vinst och då gynnas "auto-entreprenören" av generösa skattelättnader.

Regeringen räknade med att skulle bli egenföretagare innan årets slut men redan i februari har registrerat sig. En orsak till fransmännens pessimistiska attityd gentemot affärer är att de flesta karriärpolitiker har föga erfarenhet av affärer. En annan orsak är att undervisningen i ekonomi i franska skolor ofta är ideologiskt färgad och lägger stor tonvikt vid sociala problem kopplade till ekonomin.

Den nya lagen ska hjälpa till att ändra attityder. Fler ska följa president Nicolas Sarkozys mantra: Original artikel i date outfit movies eller de dejtbara dejtingsida gratis. Översatt i Tempus nr 9 i år. Vilket slags regering som därefter ska styra landet kan man bara gissa. Nästan miljoner väljare har registrerats. De två högst valfunktionärerna är starkt oense. N Gopalaswami, valkommissionens chef, har försökt avskeda den biträdande chefen, Navin Chawla, som han beskyllt för att vara partisk till förmån för det regerande Kongresspartiet.

Chawla väntas ta över efter Gopalaswami när denne avgår med pension i april, vilket starkt irriterar Kongresspartiets huvudmotståndare BJP.

Inget av de två största partierna kan hoppas erövra egen majoritet i valet. Därför anstränger de sig för att rekrytera allierade bland regionala partier, kastbaserade grupperingar och vänsterns partier. Singhs hälsotillstånd är ett bekymmer för Kongresspartiet. Partiets ledare Sonia Gandhi, vill att Singh ska sitta kvar på sin post tills hennes son Rahul anses vara mogen för jobbet. BJP slits mellan två interna grupperingar, hinduideologer och sekulära frimarknadsanhängare.

I Uttar Pradeshs delstatsval gjorde BJP ett mycket dåligt val medan Bahujan Samajpartiet som företräder daliterna, hinduismens före detta "orörbara", tog hem segern.

Partiet leds av en livlig och skandalbenägen kvinna, Mayawati bild. Till omkring miljoner daliters glädje och alla andras förundran hoppas Mayawati lägga beslag på premiärministerposten för egen räkning. Hon är en av två poler runt vilka en regering utan vare sig Kongresspartiet eller BJP skulle kunna bildas. Den andra polen är en koalition av irriterade före detta allierade till både BJP och Kongresspartiet, inklusive kommunistpartiet och olika regionala grupper som tillsammans kallas för "tredje fronten".

Tidigare blogg om Indien: Nyligen sammankallade Arabförbundet, som omfattar 22 medlemsländer, ett möte i Kuwait för att komma överens om olika sätt att förbättra livskvaliteten för sina miljoner medborgare.

I stället för att diskutera utbredd analfabetism, ineffektiva skolor, arbetslöshet, inadekvata mat- och vattenresurser, diskuterade de krisen i Gaza.

Konflikten mellan palestinierna och Israel fungerar som ett bekvämt sätt att avleda uppmärksamheten från andra problem för ledare som inte kan eller vill reformera sina länder.

Den palestinska frågan är en välkommen distraktion för auktoritära ledare. Statsvetaren Shafeeq Ghabra, professor vid universitetet i Kuwait säger att "detta är en region som har fastnat i tid, rum, historia och konflikt". Arabförbundets generalsekreterare, Amr Moussa, säger att "det arabiska skeppet sjunker" och att arabländerna har utkämpat samma självbedragande strid mot sig själva i flera decennier. Libanons premiärminister, Fouad Siniora, sa på konferensen att arabländerna behöver skapa 50 miljoner nya arbetstillfällen de kommande 20 åren bara för att inte öka arbetslösheten.

De arabiska universiteten är fallfärdiga och det förekommer knappt någon vetenskaplig forskning. Arabvärlden är på väg att halka längre och längre efter i sin förmåga att konkurrera globalt hur man än mäter.

Värst är de undermåliga skolorna. Undersökningar visar att många arabiska länder hamnar i botten i internationella jämförelser av kunskaper i exempelvis matematik och naturvetenskaperna.

Allting gömmer man bakom palestinierna. Läs mer i en artikel i New York Times, dejtingsajt twoo , översatt i Tempus nr 5, , eller dejta bisexuell blogg! Är det kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu i Malmö eller är det integrationsministern Nyamko Sabuni? Eller är det kanske rent av en fråga för försvarsministern Sten Tolgfors att försvara svensk lag och svenska institutioner i Rosengård?

Den frågan måste man ställa sig efter att ha tagit del av en rapport av terrorismforskarna Magnus Ranstorp och Josefine Dos Santos på Försvarshögskolan " dejten dvd retratil ". De båda forskarna skriver idag en artikel på Svenska Dagbladets Brännpunkt under rubriken " dejtingsida för överviktiga kvinnor " om en studie i Malmöstadsdelen Rosengård gällande våldsbejakande extremism och radikalisering.

På regeringens uppdrag har Försvarshögskolan gjort en studie om Rosengård i Malmö som ett första led i arbetet med att analysera utvecklingen av antidemokratiska krafter i samhället samt inhämta kunskaper om åtgärder för att motverka hot mot demokratin. Rapporten, skriven av Magnus Ranstorp, forskningschef vid CATS och Josefine Dos Santos, forskningsassistent vid CATS, utgör ett första led i arbetet med att analysera utvecklingen av antidemokratiska krafter i samhället, liksom att inhämta kunskaper om åtgärder för att motverka hot mot demokratin.

Ett utdrag ur rapporten:. Dessa predikar isolering och agerar åsiktskontrollanter samt upprätthåller en stark hotkultur, där främst kvinnor trakasseras psykiskt och fysiskt. Nyinflyttade familjer får besök hemma av företrädare för radikala grupper som talar om för dem vilka regler som gäller i Rosengård. Vem vågar föreslå lagförändringar som gör det möjligt att verkligen ta itu med problemet?

Var finns de människor som vågar göra något åt detta av alla de hundratusentals personer som vi avlönar med våra skattepengar? Regeringen hoppas att en liten by, Kogelo, vid Victoriasjön, där Obamas far bodde och där hans styvfarmor, Mama Sarah, fortfarande bor ska locka amerikanska turister. Vägen till byn byggs ut, flygplatsen i närliggande Kisumu likaså och ett museum som berättar släkten Obamas historia håller på att konstrueras och ska öppnas senare i år.

Massor av människor har redan besökt Mama Sarahs hem och tittat i hennes gästbok. Ett flygbolag i Australien planerar en rundresa till Kenya kallad "Obamas rötter". Turen inkluderar en heldag i Kogelo där besökarna får träffa Kobilo Roy Obilo, en av Obamas många kusiner numera är det så många som påstår sig vara hans kusin att det finns bildekaler att köpa med texten "Obamas kusin". Obilo kommer att guida i staden och blan annat visa en skola uppkallad efter den populäre presidenten.

Mma Sarahs hus se bild ingår också i turen. Detta kan leda till att nya regioner kan komma att öppnas för turism och förbättra landets ekonomi och popularitet. Originalartikel i nätdejting för pensionärer översatt i Tempus nr 3 s. Ny smart teknik gör programmen smidiga att använda. Skälet att cykla är inte i första hand rekreation eller motion utan är ett lågprisalternativ till kollektivtrafiken.

Det är billigare att cykla än att ta buss eller tunnelbana och går ofta snabbare. I Barcelona är gatorna under rusningstid fulla av pendlare på knallröda lånecyklar som tillhör Bicing. Kunderna köper ett årskort för cirka 30 dollar. Med ett smart kort låser de upp cykeln. Kostnaden för användningen dras direkt från ett betalkort. Cykeln måste återlämnas inom två timmar på vilken som helst av uppställningsplatserna. Man kan tala om en transportrevolution i centrala och södra Europa.

Även amerikanska städer är på gång. Ett hinder där är hjälmtvånget. Fördelar är minskade koldioxidutsläpp och att trafiken har lugnat ner sig. Staden har blivit mänskligare", säger borgmästaren i Lyon Gilles Vesco. Läs mer i en artikel från International Herald Tribune " dejtingsajter för under 18 " som är översatt i Tempus nr 50 och sms date fin engagement sfr. Hon heter Rose Kabuye på bild med president Kagame , är stabschef hos president Paul Kagame och en folkhjälte hos den etniska gruppen tutsi i Rwanda Vem bär skulden för folkmordet - och dess följder i dagens Kongo?

En fransk domstol ska nu söka svaret på frågan. Detta är den i särklass bästa artikel jag läst om vad som händer i Rwanda och Kongos gränsområden till Rwanda. Grunden till problemen är att sedan ett halvt sekel tillbaka hatar de två raserna eller etniska grupperna, hutu och tutsi varandra. Inte bara hatar, de dödar också varandra regelbundet.

Kulmen på blodbadet kom på försommaren när mordiska hutuer inom en period av dagar begick det blodigaste folkmordet sedan andra världskriget. Se bild på hutumilis från kriget med gängse beväpning.

Mellan en halv och en miljon människor mördades på tre månader. Följderna av detta massmord är bland annat den blodiga orgie som just nu, och sedan flera år tillbaka, pågår i Kongo, på gränsen till Rwanda. Rebelledaren Paul Kagame, som är tutsi och nuvarande president i Rwanda lyckades besegra hutuerna och mördarna flydde till Kongo.

Tutsiarmén följde med för att hämnas kriget i Idag säger sig rebelledaren Laurent Nkunda på bild med tutsimilis som livvakt strida i östra Kongo för att skydda de kongolesiska tutsierna mot huturebellerna som flytt dit.

Alla är nog överens om att startskottet till folkmordet var ett mystiskt flygplansattentat. Den franske domaren Bruguière menar att det var tutsirebeller som avfyrade de två missiler som träffade flygplanet som transporterade dåvarande presidenten i Rwanda, Juvénal Habyarimana som var hutu. Rebelledaren Kagame skulle alltså paradoxalt nog själva ha utlöst folkmordet på sina etniska bröder. Vad som ligger bakom det rasistiska hatet mellan dessa två etniska grupper är en annan historia, men går sannolikt tillbaka till kamp om jorden, den ena gruppen var ursprungligen bönder, den andra boskapsuppfödare och herdar.

De senare är också längre till växten. Bild på flyktingläger i Kongo på gränsen till Rwanda. I nr 48 i år har den utmärkta nyhetstidningen Fokus en omfångsrik artikel om kriget i Kongo och Rwanda " statistik på nätdejting ". Detta har stått EU dyrt som betalar cirka elva miljarder euro i subventioner I dag finns starka misstankar att en stor del av pengarna hamnar i händerna på kriminella.

Problem i Bulgarien - och även i Rumänien - med organiserad brottslighet och korruption gör det svårare för andra länder i Östeuropa att kvalificera sig för medlemskap i EU. Motståndet mot en utvidgning av EU österut mot länder som Georgien, Ukraina och Moldavien växer hela tiden. Efter 22 månader i EU har den bulgariska regeringen bara några få veckor på sig att avvärja förlusten av miljontals euro i EU-subventioner och mycket hårda sanktioner från EU.

I juli stoppades en halv miljard euro till Bulgarien efter en hårresande rapport från EU-kommissionen att pengarna var på väg in i bedragares fickor eller slösas bort. Hälften av summan kommer Bulgarien att gå miste om på grund av en utbredd korruption som inte har åtgärdats effektivt.

Idag finns det nog en majoritet för att det hade varit bättre att stoppa EU-utvidgningen - åtminstone temporärt - vid 25 länder, dvs att ha hållit Bulgarien, men även Rumänien utanför. Det är något speciellt med dessa länder som hindrar dem att bli demokratiska, kanske en mentalitet som som skapade under sovjetväldets tid. Originalartikel i International Herald Tribune " kulturell dejtingsida " eller gratis kk dejting.

Artikeln finns översatt i dejta 16 åring lagligt nr 48 Tempus  är en obunden nyhetstidning Den grundades av enskilda journalister och står helt fri i förhållande till organisationer och partier.

Den har samarbetsavtal med 14 internationella nyhetstidningar på engelska och tyska. I senaste veckans nummer kan man läsa om hur Grönland, åtminstone de mer välbeställda, ser fram emot den globala uppvärmningen som kommer att ta bort isen från områden som är mycket rika på diamanter, zink och framför allt olja. Grönlänningarna har goda utsikter på att bli rika, rikare än norrmännen, och att kunna köpa sig självständiga från Danmark.

Bland Grönlands knappt 90  invånare finns också Europas allra värsta sociala problem med självmord, alkoholism och pedofili. Bilder på Grönlands naturresurser samt på isfjorden Illulissat vid västkusten. En annan mycket intressant artikel handlar om de ändrade maktförhållandena i världen. Denna förändring har varit på gång länge, men nått sin kulmen efter finanskrisen och kommer till uttryck i det senaste toppmötet mellan G 20 länderna i Washington. Kina är idag det land som har världens största kapitalreserv.

De så kallade BRIC länderna har idag den snabbaste ekonomiska utvecklingen samtidigt som flera av de ”gamla” stormakterna lider av recession. De har över halva jordens befolkning! Men står utanför många av de globala institutionerna. Där sitter i stället företrädare för andra världskrigets segrarmakter, ett krig som tog slut för över 60 år sedan. Läs originalartikeln av David Rothkopf i Newsweek: Då började jag skriva korta sammanfattningar av varje artikel som jag sedan samlat ländervis och ämnesvis.

För 10 år sedan började jag date definition larousse. De ägnar dagarna åt ett hårt och farligt arbete för en ringa lön. Ibland stångas de och skadar sig av korna som inte alls vill lämna sitt dagdrivarliv. De får bara använda lasso och sin egen muskelkraft i arbetet.

Den heliga kon utgör ett farligt och irriterande trafikhinder och den smutsar ner med sin avföring. Hinduerna betraktar kon som ett heligt djur och det är förbjudet att slakta kor i nästan alla indiska delstater.

Korna blockerar gator och orsakar trafikstockningar och olyckor. Mejeriägarna och fattiga som köper den billiga mjölken protesterar våldsamt mot att korna ska samlas in och lämna staden. De angriper cowboysarna med skymfande ord och kastar sten så de lever ett farligt liv.

Korna placeras i ett av fem statligt godkända "pensionärshem" för kor i Delhis utkanter. De leds av hinduistiska välgörenhetsorganisationer som får generöst ekonomiskt stöd av staden. Korna märks för att inte de som tar emot dem ska kunna sälja korna tillbaka till de illegala mejerierna eller släppa dem lösa igen.

Då kan de ju fångas på nytt och inbringa nya pengar. Översatt i nätdejting träffas lyrics nr 46 A couple of New Delhi “cow catchers” close in on their target.

There are an estimated 5, to 12, strays wandering the city. Cow catchers rely on rope lassos and brute strength to capture the cows, whose slaughter is banned. Obama ledde sitt parti till en övertygande seger även i kongressen där demokraterna nu kontrollerar både representanthuset och senaten samt Vita Huset.

Framför sig har de uppdraget att styra ett land som kännetecknas av djup och lång recession. Obama fick de svartas och latinamerikanernas röster men också förstagångsväljarnas och gruppen under 30 år. Bara bland pensionärerna vann McCain. Nu väntar det tunga arbetet. Som tillträdande president har Obama tre stora utmaningar: Och allt detta utan att ha något budgetutrymme som en följd av finanskrisen.

Ingen ny president har stått inför så stora utmaningar som Barack Obama sedan Franklin D. Roosevelt – och inte ens han hade två krig att utkämpa. Den sittande presidenten blir alltid lidande då ekonomin går dåligt. Exempel är Bush d. En stor valseger garanterar inte heller succé.

Hans administration kollapsade i praktiken de två sista åren i takt med att Vietnamkriget trappades upp. Jag tror att det kommande halvåret blir mycket intressant att följa, ännu mer intressant än valduellen mellan Obama och McCain de senaste månaderna. Obamas sätt att tackla utmaningarna kommer från början att anslå tonen i hans presidentskap. Även solen kommer att slockna om några miljarder år.

Före Big Bang existerade ingenting. Även en människas liv har en början och ett slut. Att människans liv också har ett slut tycks många ha svårt att förstå. Många vill tro på evigheten fast ingenting talar för detta. De flesta människor på jorden tror förunderligt nog att det finns någonting efter döden.

Detta visar en undersökning som refereras i dejtingsidor otrohet internet. Knappt hälften av de tillfrågade svenskarna trodde på ett "sedan". Drygt hälften gjorde det inte.

I Egypten svarade alla försökspersonerna "ja". Östra Tyskland förefaller ha världens mest upplysta människor. Hack i häl på det katolska landet Portugal. Det är mycket märkvärdigt att så många tror på "ett liv efter detta" för en individuell människa. Se bild där röd stapel anger hur många procent som svarat ja och grå stapel som anger hur många som svarat nej.

Då menar jag naturligtvis livet hos mina gener. Dessa lever vidare mer eller mindra uppblandade med andra människors. Detta betyder däremot inte alls att mitt medvetande lever kvar. Jag bär på mycket av min fars gener.

Men själv är han död och borta för alltid. Han har inget "liv efter detta". Att generna lever vidare förutsätter naturligtvis att jag har barn. Utan barn, inget "evigt" liv för generna. Om man vill kan man naturligtvis diskutera syskonbarns och kusiners "eviga" genliv om man inte själv har barn. Det är bra därför att var och en nu kan bestämma om de vill ha ett "evigt" liv eller ej. Skaffa en partner och sätt i gång.

Paradoxalt nog så är det genom vad många kristna kallar för synd som vi skaffar oss "evigt liv". Bättre att välja detta sätt som ger dig glädje under livet och ingen fruktan inför döden. Det är bättre än den ångestfyllda för väntan eller fruktan inför vad som kan hända dig efter döden, ett helvete, ett paradis eller en skärseld eller vad det nu är alla de falska profeterna och förkunnarna försöker lura på oss. Medlemskapet i EU har inte förmått tämja de kriminella nätverken utan snarare berikat den bulgariska maffian och tydligt visat EUs oförmåga på detta område.

EUs och USAs pengar har bara ökat korruptionen. Politik är ett spel på liv och död i Bulgarien, där en politikers liv ibland inte är värt mer än kulan som dödar och där skumma affärsmän bedriver en mordisk kamp för andelar i allt från fastighetsaffärer till EUs generösa ekonomiska stöd.

Rötterna till den organiserade brottsligheten finns i en roffarmentalitet sedan lång tid tillbaka men härrör också från kommunismens sammanbrott i början av talet. Tusentals hemliga agenter och idrottsmän, inklusive brottare, som länge hade skämts bort och skyddats av den kommunistiska staten, kördes plötsligt ut på gatan.

Framför allt brottarna byggde upp privata säkerhetsstyrkor och försäkringsbolag som livnärde sig på hot och utpressning. Intäkter från cigarett - och alkoholsmuggling plöjs ner i lagliga frontföretag som fotbollsklubbar där pengar kan tvättas vid köp av exempelvis nya spelare. Artikeln översatt på svenska: Korruptionen genomsyrar allt i Bulgarien finns i Tempus nr 43 eller nätdejting bra eller dåligt smör. Tidigare artikel i Financial Times: Två tidigare bloggar om det oefterrätterliga Bulgarien: Playboy kungen Mswati III har 13 fruar.

Swaziland ropar på förändring men kungen är inte med på notorna. Den förväntade livslängden är knappt 35 år och fattigdomen på landsbygden enorm. Nästan halva befolkningen är arbetslös och de som har utbildning, till exempel lärare och sjuksköterskor flyttar utomlands för att få arbete och inkomst. Kungen spenderar lika mycket som halva hälsovårdsbudgeten på att i augusti skicka sina 13 fruar på inköpsrunda till Dubai och Europa. I september spenderade regeringen miljontals dollar för att fira 40 år av självständighet från Storbritannien.

Medborgarna fick rösta i september, men de väljer bara parlamentet. Regeringen utses av kungen och premiärministern är alltid någon från kungens familj Dlaminis.

Valet ska ske enligt ett traditionellt system som kallas tinkhundla och som speglar monarkins och de traditionella hövdingarnas totala makt över folkets vardagsliv. Alla lyder under en hövding i en by. Det är inte ens tal om något som liknar demokrati. Oppositionen har emellertid bildat Swazilands enade demokratiska front med Zimbabwes UDP som förebild och som kräver omedelbara förhandlingar med regeringen.

Swaziland har bara drygt en miljon invånare och är ett litet land till ytan. Det ligger mellan Moçambique och Sydafrika. Bild på kungen då han deltar i årets Umhlanga, den traditionella dejtingsida som är helt gratis nätdejting , vassdansen för att hylla oskulden, och där han traditionsenligt tar sig en ny fru.

Originalartikel i badoo dejting norge eller sms date android här. Den svenska regeringens jämför nätdejting exempel i Swaziland Krigsförbrytelserna utövades främst i Bosnien där muslimska så kallade bosniaker dessförinnan i flera decennier levt i fred med sina kristna grannar. Dessbättre var detta det hittills enda försöket att upprätta ett islamiskt emirat i Europa, det vill säga en muslimsk stat styrd av muslimska sharialagar.

En före detta befälhavare i Bosniens muslimska armé, Rasim Delic se bild , dömdes i förra veckan till tre års fängelse av krigstribunalen i Haag. Delic dömdes för att inte ha stoppat de utländska islamistiska terroristernas övergrepp mot serbiska krigsfångar och för att inte ha straffat dem som begick övergreppen.

De arabiska terroristerna däremot ställdes tydligen inte inför rätta. Dessa Mujaheddin krigare har väl försvunnit till andra delar av världen för att med våld försöka upprätta islamisk överhöghet där. Läs mer i International Herald Tribune " dejt cafe stockholm ". Eller dejten 4 juli. Ett utdrag översatt till svenska finns i Tempus nr 38 Det kan han göra med hjälp av militärparader och kolossala porträtt och statyer, men det verkar vara ganska gammalmodiga sätt.

Den moderne diktatorn av världsformat har därför hittat på ett nytt sätt att åskådliggöra sin makt: Därför är det inte särskilt överraskande att det har brutit ut en veritabel tävling i Centralasien och Mellanöstern om vem som har högst flaggstång.

Rekordet innehas av Turkmenistan. Stången mäter meter, vilket är sju meter mer än närmaste konkurrenten i Amman i Jordanien. Flaggan är ungefär 2 kvadratmeter, vilket motsvarar ungefär en tredjedels fotbollsplan.

Men den store turkmenske ledaren Gurbanguly Berdymutjammedovs glädje över världens längsta flaggstång varar inte länge till, därför att inom kort invigs i Azerbajdzjan en flaggstång som är meter. Chambers tror att den maximala höjden är meter men innan man når dit är det många lägre flaggstänger som ska byggas.

Många fler länder står på kö för att bli världsrekordhållare och för att bidra till Trident Supports omsättning. Och allt betalas förmodligen av penningbidrag från demokratiska länder i väst som tror att de hjälper den fattiga befolkningen. Bilder på jätteflaggan i Amman och på de tre rekordflaggorna. Originalartikel i Der Spiegel ” dejtingsajter happy pancake flashback ” Stängernas herre.

Översatt i dejtingsidor happypancake bra nr 38 Kvinnorna, varav tre var tonåriga, piskades, sköts, kastades i ett dike och begravdes levande för drygt en månad sedan. Myndigheterna misstänker att de dödades därför att de hade trotsat stammens äldste och gift sig utan hans samtycke.

Polisen uppger att tre släktingar till kvinnorna har gripits. En ledamot i provinsens parlament försvarar morden med att kvinnorna hade "brutit mot mångsekelgamla traditioner" och att han kommer att fortsätta att försvara dessa traditioner. Pakistans Human Rights Commission of Pakistan säger att varje år mördas på detta sätt över unga kvinnor. Kommissionen klagar också på att bara få av brottslingarna blir dömda. Det finns på vårt klot verkligen avskyvärda seder och vidriga bruk helt andra än vad vi är vana vid i Europa och och andra västerländer.

Bild på protesterande Human Rights aktivister och på Pakistanms nyvalde president, Asif Ali Zardari, sedan länge mest känd som "Mr 10 procent" för sin stora benägenhet att kräva mutor vid affärer och andra överenskommelser. Hans mördade hustru, Benazir Bhutto, kallade honom något överdrivet för "Pakistans Mandela".

Om dessa bestialiska brudmord kan man läsa i The Sidney Morning Herald: Finns också i International Herald Tribune: Inrikesdepartementet har gett ut en katalog med frågor om livet i en demokrati, om landets historia, plikter, ansvar och samhälle.

Några frågor har att göra med den delstat där ansökaren bor eller vill bo. Frågorna har utvecklats vid Humboldt Universitetet i Berlin. Den ska användas från och med 1 september i år. Personer som ansöker om tyskt medborgarskap kommer att testas i 33 av de frågorna, och för att kvalificera för medlemskap måste de besvara minst 17 frågor korrekt inom en timme. Frågorna är av flervalstyp med fyra alternativ. Bild på muslimska flickor i den tyska staden Mannheim.

När det gäller körkortsteori så behöver man ju i Sverige numera varken studera teorin eller testa av den på svenska. Man kan göra det på vilket språk som helst nästan.

Kanske skulle samma sak göras med den tyska medborgarskapstesten så att det bara blir innehållet som testas. Om det är en svårt test eller för lätt vet man inte förrän den har använts en tid. Frågorna är på engelska. Jag klarade de 17 första frågorna av de 33 så särskilt svåra var de inte, det var frågor om Tyskland översatta till engelska på Spiegel Online engelskspråkiga sajt.

Men visst är det bra med någon form av kontroll av potentiella medborgare, både för dem som redan är det och för dem som vill bli det. Detta kan man läsa i en artikel i International Herald Tribune, översatt i Tempus nr 36 denna vecka, som redogör för en rapport från EUs statistikbyrå Eurostat.

Rapporten pekar på långtgående och negativa ekonomiska och sociala förändringar som en följd av att andelen gamla blir större och större. Redan från kommer antalet dödsfall att vara större än antalet nyfödda. Man kan göra två saker antingen politiskt och ekonomiskt anpassa strukturerna inom Sverige – och andra EU länder – till den framtida demografin, eller så kan man arbeta för att statistiken inte får rätt i sina prognoser.

Många krafter och resurser läggs ju redan ner på att förhindra att inte klimatprognoserna ska slå in. Man talar om en förändrad livsstil bland annat. Varför inte ändra politik och livsstil också på det demografiska området? Alla vet ju vad som behövs göras. Fler kvinnor ska föda fler barn bland annat genom att fullborda en större del av havandeskapen än vad som sker nu. Om alla havandeskap ledde till en förlossning skulle den demografiska krisen aldrig ha uppstått.

Invandringen från länder utanför Europa måste öka, för det är ju där som barnen föds. Men den invandringen måste främst bestå av personer i arbetsför ålder, med arbetsför hälsa och med en kompetens både att kunna och vilja arbeta.

Och inte som nu, och sedan flera decennier tillbaka, då invandringen bara ökat antalet icke arbetsföra personer utan vilja eller möjlighet att försörja sig själva. Artikeln finns översatt i dejta online flashback skvaller nr 36 men kan även dejtingsidor me up.

I Kaukasien fungerar de höga bergen som skydd och erbjuder små etniska språkgrupper naturligt skydd mot andra större och mer aggressiva grupper. De kaukasiska språken är svåra och annorlunda och har inte gått att koppla till något annat språk på jorden även om man kan gruppera dem i tre grupper.

De många språken i Kaukasus säger en del om den aktuella konflikten i Georgien. Osseterna talar ett språk som är släkt med farsi och georgierna talar ett språk vars närmaste släkting anses vara baskiskan. Det har ett räknesystem med 20 som bas, besvärliga irregulära verb och många konsonanter som ordet “gvprtskvni”. Den etniska språkliga härvan blev plötsligt relevant när lokalt hat i Sydossetien urartade till den djupaste missämjan mellan Ryssland och väst sedan det kalla kriget.

Georgier och osseter hävdar båda att de var först i Sydossetien. Osseterna betraktar dalen kring Tsjinvali som sitt hemland, georgierna ser osseterna som ”gäster”. När alla var republiker i Sovjetunionen spelade språkskillnaderna en mycket mindre roll eftersom alla tvingades att tala ryska. Om detta kan man läsa i International Herald Tribune: Eller översatt i sms google date nr 35 sidorna I dag är Thabo Mbeki president.

I fjol förlorade han partiledarposten till Jacob Zuma som sedan menade att han därmed var självklar favorit till att efterträda Mbeki som president. Kritiken har länge varit stark mot Thabo Mbeki för hans vägran att behandla Hiv som en smittsam sjukdom, hans oförmåga att ta itu med Robert Mugabe i Zimbabwe och hans totala passivitet inför flyktingkrisen som Mugabes styre orsakat.

Helen Zille, ledare sedan i maj i fjol för Demokratiska alliansen som är i opposition i parlamentet, anser att presidenten har svikit sitt land. Jacob Zuma som är ledare för det regerande ANC-partiet är, å sin sida, åtalad på ett drygt tiotal punkter som förskingring, korruption, penningtvätt och bedrägeri - till en summa av uppemot 4 miljoner rand.

En fällande dom skulle med största sannolikhet innebära ett långt fängelsestraff för Zuma och omöjliggöra hans försök att efterträda Mbeki som landets president nästa år dejting bönder 5 augusti ANC tycks ha svårt att få fram oförvitliga presidenter. Kanske är det dags för en helt annan person att ta över rodret? Kanske dags för oppositionen att komma tillbaka i ledningen. Helan Zille, bild är borgmästare i Kapstaden, där hon föddes av föräldrar som lämnade Tyskland på talet.

Både hennes morfar och hennes farmor var judar. Den startade i rymdkapplöpningens femtiotal som svar på Sputnik, världens första satellit som sköts upp av Sovjetunionen i oktober och fick ytterligare fart av denförsta bemannade rymdfärden genomförd av Gagarin i april John F Kennedy lovade då att en amerikan skulle flyga till månen innan talets slut. I en artikel i The Economist ”Many happy returns?

America's space agency has reached middle age. Will it now recapture the glory of its youth, or dwindle into decrepitude? I dag har Nasa en budget på 17 miljarder dollar. En tredjedel går till obemannad forskning som sonder till Mars och andra planeter. Resten går till rymdfärjorna och rymdstation. Kanske kan rymdturism för penningstarka miljonärer bli ett sätt att förbättra budgeten i framtiden. Den bemannade verksamheten ger inte forskningen särskilt mycket men anses nödvändig för att motivera och skaffa pengar till den obemannade forskningen.

Men i rymden ”2. Googles olika virtuella planeter är en förändring i ”andrahandsupplevelsernas” natur. Men Google och andra leverantörer kommer kanske att kunna erbjuda dessa upplevelser till de amerikanska skattebetalarna i framtiden utan att några mänskliga varelser behöver sätta sina fötter på månen eller på Mars.

Det kan då bli svårt att äska stora penningsummor under lång tid för att eventuellt kunna åstadkomma detta. Viljan att betala för riktigt bemannade Marsfärder kan förbytas i en känsla av att det är ett fruktansvärt slöseri med pengar. Det räcker kanske lika bra med fejkade virtuella upplevelser även i framtiden?

Tidigare blogg om månfärder " gratis dejtingsajter i sverige kartor ", den 19 augusti Läs original artikeln i dejta 16 åring eller dejting sajtovi. En del ekonomer och andra experter hävdar att naturkatastrofer fungerar som naturens städpatruller.

De röjer plats för modernare och effektivare strukturer, vilket i sin tur ökar den ekonomiska tillväxten. De kan fungera som ett ”brutalt stimulansmedel”. Innovationer följer ofta i katastrofers spår. Katastrofekonomi är ännu ett mycket smalt forskningsområde och motståndet från de som drabbas är stort. Två forskare, ekonomiprofessor Mark Skidmore vid Michigan State University och ekonomen Hideki Toya vid Nagoya City University i Japan gav ut en avhandling som jämför katastroffrekvensen i 89 länder och deras ekonomiska tillväxt under en årsperiod.

Studien tar hänsyn till ländernas storlek, regeringarnas storlek, öppenhet för handel och avstånd till ekvatorn. De fann att när det gäller klimatrelaterade katastrofer – orkaner och cykloner men inte jordskalv och vulkanutbrott – så var ju fler desto bättre. När någonting förstörs bygger man inte nödvändigtvis upp samma sak som förut. Man inför modern, teknik, man tänker kanske effektivare”, säger Mark Skidmore. Ekonomen Joseph Schumpeter kallade denna mekanism för ” tips dejtingsidor ”.

Läs mer i en artikel i dejt coach outlet 8 juli Artikeln är översatt i Tempus nr 29 , att dejta en ny kille. Och detta kräver ständig tryckning av nya sedlar – samtidigt som tryckningen av nya pengar ökar inflationen. Se bild på den nya halvmiljardsedeln - värd ungefär 10 US-dollar vid svartväxling.

Bara några dagar senare kom en-miljard sedeln. Varje morgon är köerna utanför bankerna långa bild. I Zimbabwe kämpar president Mugabe med alla medel för att behålla makten.

Han har nästan alla mot sig både i sitt eget land och i hela världen, till och med hans gamla vän från revolutionstiden i Sydafrika, Thabo Mbeki, börjar ta avstånd från honom. Hur hålla folket i styr? Jo, han använder sig naturligtvis av statens förtryckarapparat, polisen, militären och underrättelseagenterna.

Men dessa måste då betalas bra och till detta krävs det pengar. Inför det senaste så kallade presidentvalet har han också behövt pengar för att etablera en grupp kommandobaser runt om i landet. Baserna bemannas av krigsveteraner och ungdomsmiliser som har rekryterats för att hålla befolkningen i schack med hot, våld och mord. Mugabe måste låta trycka nya pengar hela tiden för att kunna betala löner till sina anhängare.

Men nu är företaget i kris och tvingas minska sin verksamhet. Orsaken är att ett tyskt företag har slutat leverera sedelpapper. Läs mer i en artikel i gratis dejting linje. Troligen ligger nu ett inbördeskrig nära, kanske blir det bristen på pengar som tvingar fram en förändring med våld.

Som frihetskämpe för 30 år sedan i Rhodesia tog han till våld för att störta den vita regimen. Kanske behövs det en ny revolution för att äntligen få honom att lämna makten!

Tidigare bloggar om Zimbabwe: Det är Coca-Cola som sysselsätter kanske en miljon afrikaner främst inom distributionssystemet som transporterar några backar åt gången av den söta drycken från fyllningsfabrikerna långt in i slummen och långt ut i bushen.

En undersökning vid University of South Carolina antyder att en procent av Sydafrikas ekonomi är kopplad på ett eller annat sätt till distributionen och försäljningen av Coke. Försäljningen analyseras noggrant av Coca Cola och den är därför ett av Afrikas bästa mått på stabilitet ovh välstånd.

Våld och krig speglas genast i försäljningen. När Coca-Cola misslyckas i ett land så får landet snart också stora svårigheter. Fyllningsanläggningen i Eritrea fungerar knappt och fabriken i Somalia kämpade på under flera år men har nu gett upp sedan sockerlagret stals av pirater och personalen hotades av beväpnade män. Och bara med "konstgjord andning" fortsätter försäljningen i Zimbabwe. Men totalt sett ser Afrikas framtid kanska ljus ut.

I Kenya har företaget investerat 50 miljoner dollar i en ny fabrik och 10 miljoner dollar i ett nytt kontor trots de våldsamma oroligheterna där tidigare i år. Bild Coke Vanilla dejting gävleborg växel i en artikel i The Economist.

Uppgifterna publicerades i går av The Washington Post, dejta finska tjejer bilder.

VUXENFLIRT HOMO KONTAKT KNULLKONTAKTER SMS

Av människorna det vill säga. Kanske något för de allra minsta barnen som känner igen sig i att precis ha lärt sig knyta själv. Rapporten kan köpas för 40 kr från dejta någon med barn. Alfons tycker att roligast är när hans pappa vill leka med honom. Av samma orsak som den ursprungliga boken inte skulle givits ut och Selma inte borde skrivit boken över huvud taget. De nya ägarna drev snart farmerna i konkurs. Men ryska pengar och ryskt vapenskrammel talar kanske högre än EUs diplomati på sikt.

Butt plug slut city gay of love escort